ΕΡΩΤΗΣΗ

Για τις μικρές επιχειρήσεις μέχρι 10000€ τζίρο που είναι και εκτός Φ.Π.Α., ποιές είναι οι υποχρεώσεις όσον αφορά τα MY DATA για το 2021. Διαβιβάζουν και με ποιο τρόπο?

AΠΑΝΤΗΣΗ

Για τις μικρές επιχειρήσεις δεν υπάρχει καμία εξαίρεση από τα mydata ισχύει ότι και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις που δεν έχουν απαλλαγή από το ΦΠΑ.

Άρα για το 2021 θα διαβιβάσετε κανονικά τα έσοδα και μόνο. Αυτά θα διαβιβαστούν με 0% ΦΠΑ και απαλλαγή του Άρθρου 39 και θέση Ε3 την κανονική θέση που θα βάζατε και σε μία κανονική επιχείρηση χωρίς απαλλαγή.

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ, ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΙ ΤΑ Ζ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΟΨΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 31/12/2021; (ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΙΣΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ Ζ ΜΕΣΩ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΕΧΕΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΩΣ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ).

Τα -ζ- μπορεί να τα διαβιβάσει μέσω της ειδικής φόρμας καταχώρησης είτε αναλυτικά ένα ένα, είτε συγκεντρωτικά ανά μήνα. Αυτό ισχύει μόνο για το 2021. Θα χρησιμοποιήσει το παραστατικό ΑΛΠ 11.1 μέσω της ειδικής φόρμας καταχώρησης

Η ΙΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΒΙΒΑΖΕΙ ΤΑ Ζ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΙ ΑΠΟ 01/01/2022 ΑΦΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΦΗΜ ΚΑΙ ΤΟΥ E-SEND ΜΕ ΤΑ MYDATA;

Για το 2022 δεν θα τα διαβιβάσει καθ’ ότι το υπουργείο μέχρι σήμερα μας έχει ενημερώσει ότι θα γίνει διασύνδεση του e-send με το Mydata.

ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕ ΤΙ ΚΩΔΙΚΟ ΠΑΡΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ;

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια για να διαβιβαστούν ως έξοδο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική εταιρεία για να σας ενημερώσει αν το συμβόλαιο το θεωρεί χονδρική συναλλαγή ή λιανική συναλλαγή.
Αν το θεωρεί χονδρική συναλλαγή τότε το συμβόλαιο θα το διαβιβάσει η ασφαλιστική ως Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών και εσείς θα πρέπει να το χαρακτηρίσετε.
Αν το θεωρεί λιανική συναλλαγή τότε το συμβόλαιο θα το διαβιβάσετε εσείς με το παραστατικό 13.2 Παροχή Λιανικών Συναλλαγών ημεδαπής/αλλοδαπής

ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΥΠΕΡ ΕΛΓΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, ΜΕ ΤΙ ΚΩΔΙΚΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΘΑ ΔΙΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ;

Γνώμη μας είναι ότι οι εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ, θα διαβιβαστούν ή με το παραστατικό 14.30 Παραστατικά οντότητας ως αναγράφονται από την ίδια ως δυναμικό, με 0% και απαλλαγή ΦΠΑ Λοιπές εξαιρέσεις ΦΠΑ.

ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΜΕ ΤΙ ΚΩΔΙΚΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΘΑ ΔΙΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ;

Για το 2021 και το 2022 οι λογαριασμοί ρεύματος, ύδρευσης, τηλεπικοινωνίας διαβιβάζονται με το παραστατικό 14.30 Παραστατικά οντότητας ως αναγράφονται από την ίδια ως δυναμικό.

ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ ΑΦΜ, ΤΙ ΑΦΜ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΩΣΤΑ Η ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ;

Το σωστό είναι να γνωρίζετε το ΑΦΜ της εταιρείας από όποια χώρα και να είναι. Σε περίπτωση που είναι αδύνατο να το γνωρίζετε τότε βάζετε 000000000

ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΦΚΑ, ΜΕ ΤΙ ΑΦΜ ΘΑ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ; Η ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ Ή ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ, ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ Ή ΟΧΙ;

Η διαβίβαση για τις ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ θα γίνεται με το ΑΦΜ του ΕΦΚΑ που είναι 997072577.
Η διαβίβαση θα γίνεται είτε κάθε μήνα με ημερομηνία την τελευταία ημέρα του μήνα είτε με μία συγκεντρωτική εγγραφή στο τέλος του χρόνου.
Η διαβίβαση θα γίνει ασχέτως αν πληρωθεί ο ΕΦΚΑ ή όχι.