Υπ. Εργασίας Αριθ. Πρωτ.: 625/12.12.2018

Σχετικά με την επιδότηση των εκπαιδευτικών σε φροντιστήρια λόγω ανεργίας.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, KOINΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Πληροφορίες: Π.Παναγιωτακοπούλου

Τηλέφωνο: 2131516475

e-mail: ypertns@ypakp.gr

 

ΣΧΕΤ.: Η με αρ. πρωτ. 7459/9-07-2018 ΕΡΩΤΗΣΗ.

 

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού που κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή κ. Χ.Μπουκώρο , σας γνωρίζουμε τα εξής:

 

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανέλαβε δράση από την πρώτη στιγμή ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των εργαζόμενων εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών, ύστερα από νομοθετικής φύσης πρόβλημα που είχε ανακύψει σχετικά με την μη συμπλήρωση των απαραίτητων ημερών ασφάλισης για την χορήγηση επιδόματος ανεργίας μετά τη λύση των συμβάσεων τους.

 

Συγκεκριμένα, με βάση διάταξη του ν. 4415/2016, εναρμονίστηκε το εβδομαδιαίο ωράριο των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης με το μέσο όρο του εβδομαδιαίου ωραρίου των εκπαιδευτικών της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κάτι που αποτελούσε μεν πάγιο αίτημα των εργαζομένων του κλάδου, αλλά δημιούργησε πρόβλημα σχετικά με την ασφάλιση των εκπαιδευτικών αυτών, δεδομένου ότι η αντίστοιχη εγκύκλιος του ΕΦΚΑ εκδόθηκε στα μέσα του σχολικού έτους και συνεπώς σχεδόν στη μέση της περιόδου αναφοράς εντός της οποίας πρέπει να συμπληρωθούν οι ημέρες ασφάλισης.

 

Συγκεκριμένα, αφού γνωστοποίησα στον ΟΑΕΔ την παραπάνω επιπλοκή, κατατέθηκε άμεσα πρόταση προς την Υπουργό Εργασίας για την έκδοση σχετικής απόφασης, σχετικά με την μείωση των ημερομισθίων από 125 σε 100 (όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 4 του ν.1545/85), έτσι ώστε να πληρεί το σύνολο των εκπαιδευτικών τα κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος ανεργίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Εν συνεχεία, προχωρήσαμε στην έκδοση Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών με θέμα «Μείωση απαιτούμενων ημερομισθίων για την επιδότηση λόγω ανεργίας των εκπαιδευτικών σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών των οποίων λύθηκε ή έληξε η σύμβαση εργασίας για το σχολικό έτος 2017-2018» (αρ. πρωτ. οικ. 41821/939/31-07-2018 (ΦΕΚ Β’ 3193/02.08.2018)).

 

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, με εγκύκλιο που απεστάλη στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (υπ΄αριθμ.53753/6-8-2018) έπρεπε να διεκπεραιωθούν όλες οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών για το σχολικό έτος 2017-2018 που είχαν τεθεί σε εκκρεμότητα. Κατά συνέπεια, οι εκπαιδευτικοί της κατηγορίας αυτής που συγκέντρωναν 100 έως 149 ημέρες ασφάλισης στο κρίσιμο πριν από τη λύση ή λήξη της εργασιακής τους σχέσης 14μηνο, έλαβαν επιδότηση πεντάμηνης διάρκειας. Συνολικά, με την συγκεκριμένη ρύθμιση μείωσης των απαραίτητων ημερομισθίων, έλαβαν επιδότηση ανεργίας 524 επαγγελματίες. Οι λοιπές διατάξεις περί επιδότησης ανεργίας εξακολουθούν να ισχύουν (άρθρ.4 παρ.1 και αρθρ. 5 του Ν.1545/85).

 

Σημειώνουμε, επίσης, ότι μέχρι και την έκδοση της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης, η τακτική επιδότηση ανεργίας όσων εκπαιδευτικών πληρούσαν ήδη 125 ημέρες εργασίας μέσα στους τελευταίους 14 μήνες πριν από τη λύση της εργασιακής τους σχέσης, δεν είχε παρακωλυθεί από την αναμονή για την έκδοση της απόφασης και οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι είχαν επιδοτηθεί κανονικά. Σήμερα δε, και σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, δεν έχουν παραμείνει αιτήσεις εκπαιδευτικών της κατηγορίας αυτής σε εκκρεμότητα.

 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

Α. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ