ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Δελτίο Τύπου

Από τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 θα ισχύσει η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ:

– Από το 24% στο 13% σε βασικά είδη διατροφής,

– Από το 24% στο 13% στην εστίαση με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων,

– Από το 13% στο 6% στην ηλεκτρική ενέργεια, στο φυσικό αέριο και στην τηλεθέρμανση.

 

Τα ανωτέρω περιλαμβάνονται στο άρθρο 121 του ν. 4611/2019 :

«Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».

 

Σημαντικές διευκρινίσεις :

Α) Η διατύπωση του δελτίου τύπου : μείωση από το 24% στο 13% σε βασικά είδη διατροφής, προκαλεί σύγχυση, διότι τα βασικά είδη διατροφής ήταν ήδη στο 13%.

Β) Ο καφές, το τσάι και λοιπά ροφήματα που πωλούνται από τα καταστήματα εστίασης, παραμένουν στο 24%, ενώ ο καφές, το τσάι κλπ,  που πωλούνται στο ράφι  σούπερ μάρκετ, παντοπωλείων κλπ, υπάγονται στο 13%.

Γ)Τα κέντρα διασκέδασης παραμένουν στον κανονικό συντελεστή  24%

Δ) Στο 13% θα υπάγεται και η παροχή υπηρεσιών από  οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών, που ενεργείται στο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας,

Ε) Στο άρθρο 121 του ν.4611/2019 επαναδιατυπώνεται το παράρτημα ΙΙΙ του κώδικα ΦΠΑ, με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

ΣΤ) Όπου πριν από μια δασμολογική κλάση του  Παραρτήματος ΙΙΙ,  υπάρχει η ένδειξη ΕΧ, στον εφαρμοστέο συντελεστή Φ.Π.Α. υπάγονται μόνο τα προϊόντα που κατονομάζονται ρητά στη συγκεκριμένη παράγραφο του  Παραρτήματος και όχι το σύνολο των προϊόντων που έχουν καταταγεί στην εν λόγω δασμολογική κλάση, ενώ, όταν μια δασμολογική κλάση αναγράφεται χωρίς το πρόθεμα ΕΧ, ο συντελεστής Φ.Π.Α. αφορά το σύνολο των προϊόντων που έχουν καταταγεί σε αυτή.

και

Ζ)  Αγαθά και υπηρεσίες που δεν εντάσσονται στο Παράρτημα ΙΙΙ,  ή για τα οποία υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία ως προς την ένταξή τους στο παράρτημα αυτό, υπάγονται στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α..