ΔΕΑΦ Α 1177182 ΕΞ /20.12.2019

Ερώτηση σχετικά με την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα του άρθρου 43Α του ΚΦΕ.

 

ΑΑΔΕ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ: Α΄

Πληροφορίες : Σ. Κυριακίδου

Τηλέφωνο : 2103375315-6

 

 

ΠΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αυτοτελές Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

 

ΣΧΕΤ.: Το αριθ. πρωτ. ΥΠΟ ΤΣ 0002661ΕΙ/11.12.2019 (Α.Π.:141535 ΕΞ2019) υπηρεσιακό σας σημείωμα.

 

Απαντώντας στη με αριθ. πρωτ. 2506/10.12.2019 ερώτηση του βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου, αναφορικά με το ανωτέρω θέμα και σε ζητήματα δικής μας αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

 

  1. Με τη διάταξη του άρθρου 43Α παρ. 2 του ΚΦΕ, όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 18 του ν. 4646/2019 και ισχύει από το φορολογικό έτος 2020 και μετά, ορίζεται μεταξύ άλλων, ότι από τα εισοδήματα που λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, εξαιρούνται και δεν προσμετρώνται τα εισοδήματα των προσώπων που παρουσιάζουν αναπηρίες κάθε μορφής σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω. Η διάταξη αυτή εισήχθη για λόγους ισότητας και στηρίχθηκε, στην ανάγκη αναλογικής εφαρμογής της περ΄. 3 της παρ. 2 του άρθρου 14 του ΚΦΕ, με την οποία εξαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος τα εισοδήματα των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%. Στο πλαίσιο αυτό, ορίζεται η ίδια προϋπόθεση για την απαλλαγή και από την εισφορά αλληλεγγύης, όχι μόνο σε άτομα με βαριά κινητική αναπηρία και ολικώς τυφλούς, αλλά σε όλες τις κατηγορίες ΑμεΑ, (π.χ. μεταμοσχευθέντες, πολυτραυματίες, πολυεγκαυματίες κλπ) προκειμένου να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, στο μέτρο τουλάχιστον που αυτή επιτυγχάνεται μέσω φορολογικών πολιτικών.

 

 

  1. Επίσης, με τη διάταξη της παρ.6 του άρθρου 43Α του ΚΦΕ, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή της με την παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 4646/2019, ορίζεται ότι, στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που αποκτούν οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, οι συνταξιούχοι από φορείς κύριας ασφάλισης, οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες με σχέση μίσθωσης εργασίας πάνω από ένα (1) έτος στον ίδιο εργοδότη ή με σχέση μίσθωσης εργασίας αορίστου χρόνου, οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του Εμπορικού Ναυτικού που παρέχουν υπηρεσίες σε εμπορικά πλοία και με εξαίρεση τα εισοδήματα των προσώπων που παρουσιάζουν αναπηρίες κάθε μορφής σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, διενεργείται παρακράτηση από τους εργοδότες ή από τους φορείς που καταβάλλουν κύριες συντάξεις έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η παρακράτηση διενεργείται κατά την καταβολή και υπολογίζεται με συντελεστή μετά από προηγούμενη αναγωγή του μισθού ή της σύνταξης ή του ημερομισθίου ή της αμοιβής που ορίζεται με άλλη βάση, σε ετήσιο καθαρό εισόδημα που ορίζεται στην παράγραφο 3. Για την απόδοση των ποσών αυτών που παρακρατήθηκαν εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 60 του ΚΦΕ .

 

Ο Γεν. Δ/ντής Φορολογικής Διοίκησης

 

Ε. ΣΑΪΤΗΣ