Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης  2206/89750/24.03.2020  (ΦΕΚ Β΄1259/9-4-2020)

Μορφή, περιεχόµενο, διαδικασία τήρησης, εγγραφής, επικαιροποίησης και διαγραφής από το Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισµών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ) του άρθρου 22 του ν. 4673/2020 (Α΄ 52).

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

Έχοντας υπόψη:

 

  1. Τις διατάξεις:

α) Της παρ. 2 του άρθρου 22, της παρ. 5 του άρθρου 23, της παρ. 2 του άρθρου 34 και της παρ. 1 του 36 του ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις» (Α΄ 52).

β) Tου άρθρου 90 του «Κώδικα Νοµοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005, Α΄ 98).

 

  1. Το π.δ. 83/2019 «Διορισµός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 121, διόρθωση σφάλµατος Α΄ 126).

 

  1. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισµού,

αποφασίζουμε:

 

Άρθρο 1

Μορφή και περιεχόµενο του ΕΜΑΣ

 

  1. Στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισµών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ) του άρθρου 22 του ν. 4673/2020, το οποίο τηρείται από την εποπτεύουσα Αρχή του άρθρου 21 του ν. 4673/2020 και αποτελεί ψηφιακή βάση δεδοµένων, καταχωρίζονται: α) µε µοναδικό αριθµό µητρώου σε αντίστοιχες κατηγορίες οι Αγροτικοί Συνεταιρισµοί (ΑΣ), οι αναγκαστικοί συνεταιρισµοί (ΑνΣ), οι Ενώσεις αναγκαστικών συνεταιρισµών (ΕΑνΣ) και

οι Ανώνυµες Εταιρικές Συµπράξεις (ΑΕΣ) και β) χωρίς µοναδικό αριθµό µητρώου οι Οµάδες Παραγωγών (ΟµΠ), οι Οργανώσεις Παραγωγών (ΟΠ), οι Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών (ΕΟΠ) και οι Διεπαγγελµατικές Οργανώσεις (ΔΟ).

 

  1. Ο αριθµός µητρώου της παρ. 1 αποτελείται από επτά (7) ψηφία, από τα οποία τα τέσσερα (4) πρώτα ψηφία δηλώνουν την έδρα, σύµφωνα µε την κωδικοποίηση των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας, όπως αυτές ορίζονται στον ν. 3852/2010 (Α» 87), και τα επόµενα τρία (3) ψηφία δηλώνουν τον αύξοντα αριθµό εγγραφής των νοµικών προσώπων της περ. α΄ της παρ. 1 στην Περιφερειακή Ενότητα.

 

  1. Κλαδικοί ΑΣ (ΚΑΣ) ή Κλαδικοί Εθνικοί ΑΣ (ΚΕΑΣ) του άρθρου 31 του ν. 4384/2016 (Α΄ 78) παραµένουν εγγεγραµµένοι στο ΕΜΑΣ, τροποποιώντας τα απαραίτητα στοιχεία.

 

  1. Το περιεχόµενο του ΕΜΑΣ για κάθε κατηγορία των νοµικών προσώπων της παρ. 1 οµαδοποιείται στις ενότητες Γενικών Στοιχείων, Νοµικών – Διοικητικών Στοιχείων, Λειτουργίας – Οργάνωσης και Οικονοµικών Στοιχείων. Η µορφή και το περιεχόµενο των ανωτέρω ενοτήτων καθορίζονται σύµφωνα µε το περιεχόµενο των πεδίων των αιτήσεων εγγραφής των υποδειγµάτων I έως IV του Παραρτήµατος της παρούσας.

 

Άρθρο 2

Ενηµέρωση του ΕΜΑΣ

 

  1. Το ΕΜΑΣ ενηµερώνεται: α) µετά την υποβολή των αιτήσεων εγγραφής του Παραρτήµατος, σύµφωνα µε το άρθρο 3, β) µετά την ηλεκτρονική καταχώριση από τους ΑΣ, ΑνΣ και ΕΑνΣ των τακτικών ετήσιων δηλώσεων της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 4673/2020, γ) µετά την ηλεκτρονική καταχώριση από τις ΑΕΣ των δικαιολογητικών σύµφωνα µε την παρ. 2 του άρθρου 3 της παρούσας και δ) µετά την ηλεκτρονική καταχώρηση, των στοιχείων –

 

δικαιολογητικών για τις ΟµΠ, ΟΠ και ΕΟΠ σύµφωνα µε την παρ. 3 του άρθρου 3 της παρούσας και ε) µετά την ηλεκτρονική καταχώρηση από τις ΔΟ, των στοιχείων σύµφωνα µε την παρ. 4 του άρθρου 3 της παρούσας.

 

  1. Για κάθε µεταβολή, σύµφωνα µε την παρ. 1, το ΕΜΑΣ επικαιροποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και οριστικοποιείται µετά το τέλος του έτους. Η ενηµέρωση του ΕΜΑΣ γίνεται ηλεκτρονικά µέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων.

 

  1. Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων αναρτώνται ανά Περιφερειακή Ενότητα στοιχεία των εγγεγραµµένων στο ΕΜΑΣ ΑΣ, ΑνΣ, ΕΑνΣ και ΑΕΣ που αφορούν την επωνυµία, την έδρα και τα στοιχεία επικοινωνίας των φορέων αυτών και των νοµίµων εκπροσώπων τους.

 

Άρθρο 3

Διαδικασία εγγραφής στο ΕΜΑΣ – Επικαιροποίηση εγγραφής

 

  1. α) Μετά την εγγραφή τους στο ΕΜΑΣ, ύστερα από την υποβολή της αίτησης έγκρισης του καταστατικού τους και εγγραφής τους στο ΕΜΑΣ (υπόδειγµα Ι του Παραρτήµατος), σύμφωνα µε το άρθρο 23 του ν. 4673/2020, οι ΑΣ, οι ΑνΣ και ΕΑνΣ καταχωρίζουν ηλεκτρονικά στο ΕΜΑΣ, πλέον του πρακτικού των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του διοικητικού ή/και του εποπτικού συµβουλίου, τα πρακτικά κατανοµής αξιωµάτων του διοικητικού ή/και του εποπτικού συµβουλίου.

 

β) Με τις τακτικές ετήσιες δηλώσεις της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 4673/2020, οι ΑΣ, ΑνΣ και ΕΑνΣ καταχωρίζουν ηλεκτρονικά στο ΕΜΑΣ, πλέον των δικαιολογητικών της ανωτέρω παρ. 3 του άρθρου 23 του

 

ν. 4673/2020, υπεύθυνη δήλωση του Προέδρου του Διοικητικού Συµβουλίου περί καταβολής της αξίας των συνεταιρικών µερίδων των µελών τους.

 

  1. α) Οι ΑΕΣ του άρθρου 34 και της παρ. 7 του άρθρου 36 του ν. 4673/2020 για την εγγραφή τους στο ΕΜΑΣ καταχωρίζουν ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής στο ΕΜΑΣ του υποδείγµατος ΙΙ του Παραρτήµατος µαζί µε τα ακόλουθα έγγραφα:

 

αα) Το καταστατικό τους, υπογεγραµµένο από τα ιδρυτικά µέλη.

ββ) Κατάσταση των ιδρυτικών µελών της ΑΕΣ µε την επωνυµία και τον ΑΦΜ τους, σύµφωνα µε το ιδρυτικό καταστατικό.

γγ) Μετοχολόγιο και αριθµό µετοχών ή µεριδίων κάθε µέλους µετόχου ή εταίρου.

 

β) Έως 31 Δεκεµβρίου εκάστου έτους οι ΑΕΣ καταχωρίζουν ηλεκτρονικά στο ΕΜΑΣ οικονοµικές καταστάσεις, έκθεση οικονοµικού ελέγχου και τυχόν µεταβολές των στοιχείων τους.

 

3 α). Για την εγγραφή των αναγνωρισµένων ΟµΠ, ΟΠ και ΕΟΠ στο ΕΜΑΣ, καταχωρίζονται ηλεκτρονικά η αίτηση εγγραφής του υποδείγµατος ΙΙΙ του Παραρτήµατος, µαζί µε τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

 

αα) Καταστατικό ή εσωτερικό κανονισµό λειτουργίας.

ββ) Πρακτικό κατανοµής αξιωµάτων (αν υπάρχει) ή ορισµού εκπροσώπου.

γγ) Βεβαίωση ελέγχου Τριµελούς Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου (Ε.Π.Ε.) – ΔΑΟΚ.

 

β)Τα στοιχεία των ΟµΠ, ΟΠ και ΕΟΠ που καταχωρίζονται στο ΕΜΑΣ επικαιροποιούνται σε περίπτωση µεταβολής τους και οπωσδήποτε πριν από την υποβολή επιχειρησιακών προγραµµάτων και των τροποποιήσεων αυτών και καταχωρίζονται οι ετήσιες οικονοµικές καταστάσεις. Τα ανωτέρω στοιχεία – δικαιολογητικά καταχωρίζονται ηλεκτρονικά στο ΕΜΑΣ από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

 

4.α). Οι αναγνωρισµένες ΔΟ για την εγγραφή τους στο ΕΜΑΣ υποχρεούνται να καταχωρίζουν ηλεκτρονικά στο ΕΜΑΣ την αίτηση του υποδείγµατος ΙV του Παραρτήµατος, µαζί µε τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

 

αα) Καταστατικό υπογεγραµµένο από τα ιδρυτικά µέλη,

ββ) Απόφαση Αναγνώρισης.

γγ) Βεβαίωση απαιτούµενου ποσοστού αντιπροσωπευτικότητας.

β) Οι αναγνωρισµένες ΔΟ καταχωρίζουν ηλεκτρονικά στο ΕΜΑΣ τυχόν µεταβολές των στοιχείων.

Άρθρο 4

Κριτήρια αξιολόγησης τακτικών δηλώσεων ΑΣ, ΑνΣ και ΕΑνΣ

 

Τα κριτήρια αξιολόγησης των τακτικών δηλώσεων ΑΣ, ΑνΣ και ΕΑνΣ της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 4673/2020 είναι τα εξής:

 

α) η τήρηση των διατάξεων του νόµου, του καταστατικού και των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων και

β) η υποβολή των στοιχείων της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 4673/2020 και της περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 3,

προκειµένου να κριθεί αν οι ΑΣ, ΑνΣ και ΕΑνΣ εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται και διατηρούν τη δυνατότητα να διαθέσουν την παραγωγή των µελών τους.

 

 Άρθρο 5

Διαγραφή από το ΕΜΑΣ

 

  1. Οι ΑΣ διαγράφονται από το ΕΜΑΣ, όταν επέλθει η λύση τους σύµφωνα µε το άρθρο 31 του ν. 4673/2020.
  2. Οι ΑΕΣ διαγράφονται από το ΕΜΑΣ όταν ανακληθεί µε οποιονδήποτε τρόπο η άδεια λειτουργίας τους ή διαγραφούν από το Γ.Ε.ΜΗ.
  3. Οι ΟµΠ, ΟΠ, ΕΟΠ και ΔΟ διαγράφονται από το ΕΜΑΣ όταν ανακληθεί οριστικά η απόφαση αναγνώρισής τους.

 

 Άρθρο 6

Έναρξη ισχύος

 

Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δηµοσίευσή της στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2020