ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΑΚΡΙΒΟΥΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ( ΑΡΘΡΟ 58 )

Από 17.10.2015 τα πρόστιμα του άρθρου 58, επιβάλλονται μετά από φορολογικό έλεγχο.

Τα πρόστιμα του παρόντος άρθρου δεν ισχύουν για ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, για τις οποίες επιβάλλονται τα πρόστιμα των άρθρων 58 Α και 59.

Σε περίπτωση κατά την οποία το ποσό του φόρου βάσει αρχικής ή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης, υπολείπεται του φόρου βάσει διορθωτικού προσδιορισμού της διοίκησης, επιβάλλεται πρόστιμο επί της διαφοράς ως εξής:

 

Α) Αν η διαφορά μεταξύ διορθωτικού και αρχικού φόρου είναι  5% – 20% του αρχικού φόρου

Β) Αν η διαφορά είναι  20% έως 50% του αρχικού φόρου και

 

Γ)  Αν η διαφορά υπερβαίνει το 50% του αρχικού φόρου

 

 

10 % επί της διαφοράς.

25 % επί της διαφοράς ( μέχρι 17.10.2015 ήταν 30% ).

 

50 % επί της διαφοράς ( μέχρι 17.10.2015 ήταν 100% ).

 

Μη υποβολή δήλωσης απ΄την οποία θα προέκυπτε καταβολή φόρου. ( Επειδή προβλέπεται πρόστιμο και από το άρθρο 54, θα επιβάλλεται το μεγαλύτερο ) 50 % επί του φόρου που αναλογεί στη μη υποβληθείσα δήλωση. ( μέχρι 10.7.2015 ήταν 100% ).

 

 

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΠΑ ( ΑΡΘΡΟ 58 Α )  

Από 17.10.2015 θεσπίστηκαν διακριτά πρόστιμα για παραβάσεις που σχετίζονται με τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων ή την ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων και τη μη σωστή απόδοση ΦΠΑ. Σε οποιονδήποτε έλεγχο, όσον αφορά τον ΦΠΑ θα εφαρμόζεται το άρθρο 58 Α ως ειδικότερο και όχι το άρθρο 58.

Τα πρόστιμα του άρθρου 58 Α, επιβάλλονται μετά από φορολογικό έλεγχο.

 

 

Μη έκδοση φορολογικού στοιχείου.

 

Διευκρίνιση για την υποτροπή παράβασης μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου

( ΠΟΛ 1155 /10.10.2016 )

Η ημερομηνία 25.7.2016 είναι καθοριστική. Οι παραβάσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης φορολογικών στοιχείων που διεπράχθησαν πριν τις 25.7.2016,  δεν λαμβάνονται υπόψιν,  στον υπολογισμό προστίμου που επιβάλλεται σε νέο έλεγχο  ( με υποτροπή ),για τις ίδιες παραβάσεις  που διαπιστώνονται μετά τις 25.7.2016.

 

50% επί του ΦΠΑ που αναλογεί στην αποκρυβείσα συναλλαγή, με ελάχιστο ποσό προστίμου ανά φορολογικό έλεγχο, τα 250 ευρώ για απλογραφικά βιβλία και τα 500 ευρώ για τα διπλογραφικά.

 

Εάν εντός πενταετίας διαπράττεται η ίδια παράβαση, το πρόστιμο θα υπολογίζεται στο 100% επί του ΦΠΑ, με ελάχιστο ποσό τα 500 ευρώ για απλογραφικά βιβλία και 1.000 ευρώ για διπλογραφικά.

 

Για κάθε επόμενη ίδια παράβαση, το πρόστιμο θα υπολογίζεται στο 200% επί του ΦΠΑ με ελάχιστα ποσά 1.000 και 2.000 ευρώ αντίστοιχα.

 

Στην περίπτωση διαπίστωσης ταυτόχρονων παραβάσεων: μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης παραστατικού, άσκησης δραστηριότητας χωρίς έναρξη εργασιών, έκδοσης τιμολογίων με ΦΠΑ χωρίς να υπάρχει τέτοια υποχρέωση  και μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης ΦΠΑ, θα αφαιρούνται από το πρόστιμο της μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης, τα πρόστιμα των προηγούμενων παραβάσεων.

   Στην περίπτωση διαπίστωσης ταυτόχρονων παραβάσεων : μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης παραστατικού και μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης ΦΠΑ, αφαιρείται το αναλογικό πρόστιμο του 50% και όχι το ελάχιστο πρόστιμο των 250 ή 500 €, ή το επιβληθέν σε επόμενους ελέγχους, διπλάσιο και τετραπλάσιο.

 

 

Έκδοση ή λήψη ανακριβούς στοιχείου 50% επί του ΦΠΑ που αναλογεί στην αποκρυβείσα συναλλαγή, με ελάχιστο ποσό προστίμου ανά φορολογικό έλεγχο, τα 250 ευρώ για απλογραφικά βιβλία και τα 500 ευρώ για τα διπλογραφικά.

 

Εάν εντός πενταετίας διαπράττεται η ίδια παράβαση, το πρόστιμο θα υπολογίζεται στο 100% επί του ΦΠΑ, με ελάχιστο ποσό τα 500 ευρώ για απλογραφικά βιβλία και 1.000 ευρώ για διπλογραφικά.

 

Για κάθε επόμενη ίδια παράβαση, το πρόστιμο θα υπολογίζεται στο 200% επί του ΦΠΑ με ελάχιστα ποσά 1.000 και 2.000 ευρώ αντίστοιχα.

 

  Στην περίπτωση διαπίστωσης ταυτόχρονων παραβάσεων: μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης παραστατικού, άσκησης δραστηριότητας χωρίς έναρξη εργασιών, έκδοσης τιμολογίων με ΦΠΑ χωρίς να υπάρχει τέτοια υποχρέωση  και μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης ΦΠΑ, θα αφαιρούνται από το πρόστιμο της μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης, τα πρόστιμα των προηγούμενων παραβάσεων

  Στην περίπτωση διαπίστωσης ταυτόχρονων παραβάσεων : μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης παραστατικού και μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης ΦΠΑ, αφαιρείται το αναλογικό πρόστιμο του 50% και όχι το ελάχιστο πρόστιμο των 250 ή 500 €, ή το επιβληθέν σε επόμενους ελέγχους, διπλάσιο και τετραπλάσιο.

 

Ανακριβής δήλωση ΦΠΑ

……………………………..

Μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ απ΄την οποία θα προέκυπτε ΦΠΑ

( Επειδή προβλέπεται πρόστιμο και από το άρθρο 54, θα επιβάλλεται το μεγαλύτερο )

 

 

 

50% επί της διαφοράς μεταξύ ΦΠΑ της δήλωσης και του διορθωτικού προσδιορισμού.

 

50% επί του ΦΠΑ που θα προέκυπτε.

Λειτουργία επιχείρησης χωρίς να έχει υποβάλλει δήλωση έναρξης,

ή

δήλωση μεταβολής, σε περίπτωση που είναι

απαλλασσόμενη ΦΠΑ και ξεκινά δραστηριότητα υπαγόμενη σε ΦΠΑ.

 

50% επί του ΦΠΑ που έπρεπε να αποδοθεί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.

Έκδοση φορολογικών στοιχείων με ΦΠΑ, από πρόσωπα μη υπόχρεα σε υποβολή δήλωσης

ή

Έκδοση φορολογικών στοιχείων με ΦΠΑ, για συναλλαγές απαλλασσόμενες από ΦΠΑ.

50% επί του αναγραφόμενου ΦΠΑ. Το πρόστιμο επιβάλλεται με την προϋπόθεση ότι ο φόρος δεν αποδόθηκε στο δημόσιο.

 

 

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΦΟΡΩΝ ( ΑΡΘΡΟ 59 )

Από 17.10.2015 τα πρόστιμα του άρθρου 59, επιβάλλονται μετά από φορολογικό έλεγχο.

Η μη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων των κάτωθι περιπτώσεων έως την ημερομηνία που προβλέπεται, επισύρει πρόστιμο ίσο με το φόρο που δεν αποδόθηκε ( Από 17.10.2015 το πρόστιμο μειώθηκε, είναι ίσο με το 50% του φόρου που δεν αποδόθηκε και επιβάλλεται μόνο μετά από έλεγχο ) :

ΦΜΥ, και παρακρατούμενος φόρος σε πληρωμές μερισμάτων, τόκων, δικαιωμάτων, αμοιβών διοίκησης, αμοιβών συμβουλευτικών υπηρεσιών και άλλων παρόμοιων αμοιβών, ασφαλισμάτων ομαδικών ασφαλιστηρίων.

 

Μη υποβολή δήλωσης παρακρατούμενου

φόρου, απ΄ την οποία προκύπτει φόρος και

διαπιστώνεται κατόπιν ελέγχου.

50% επί του φόρου που αναλογεί στη μη υποβληθείσα δήλωση. ( Μέχρι 16.10.2015 ήταν 100% )
Υποβολή ανακριβούς δήλωσης παρακρατούμενου φόρου. 50% επί της διαφοράς του φόρου. ( Μέχρι 16.10.2015 ήταν 100% )

 

Για την ίδια παράβαση προβλέπονται πρόστιμα κι απ΄το άρθρο 54, αλλά θα επιβάλλεται  μόνο το μεγαλύτερο και οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής.

Εάν ο φορολογούμενος υποβάλλει ή διορθώσει τη δήλωση πριν εκδοθεί πράξη επιβολής προστίμου από τη Διοίκηση, θα πληρώσει το πρόστιμο του άρθρου 54 και τους τόκους.