Α.Α.Δ.Ε.  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΟΨΕΙ BREXIT

Ορισμός φορολογικού αντιπροσώπου  – Υποβολή αίτησης επιστροφής Φ.Π.Α.

  1. Ενημέρωση των εγκατεστημένων στο Ηνωμένο Βασίλειο επιχειρήσεων που έχουν λάβει Α.Φ.Μ. για σκοπούς Φ.Π.Α. στην Ελλάδα για την υποχρέωση ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου.

      Σας ενημερώνουμε ότι στην περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β.) στις 31/10/2019 χωρίς συμφωνία, οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στο Η.Β. και έχουν λάβει στη χώρα μας Α.Φ.Μ. με τη διαδικασία της ΠΟΛ.1113/22.5.2013 Α.Υ.Ο, εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν να διενεργούν φορολογητέες πράξεις στο εσωτερικό της χώρας μετά την ημερομηνία αποχώρησης, οφείλουν να ορίσουν φορολογικό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα σύμφωνα με τη διαδικασία της ΠΟΛ. 1281/26.8.1993 Α.Υ.Ο., όπως αυτή ισχύει.

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι εφόσον δεν οριστεί φορολογικός αντιπρόσωπος μετά την ημερομηνία αποχώρησης του Η.Β., ο εν λόγω Α.Φ.Μ. μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων ως προς τον Φ.Π.Α., όπως η υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α. και καταβολή του οφειλόμενου φόρου, για πράξεις που θα έχουν διενεργήσει μέχρι την ημερομηνία αποχώρησης του Η.Β.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λήψη/διακοπή/μεταβολή του Α.Φ.Μ. σας στην Ελλάδα, μπορείτε να επισκεφτείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο http://elib.aade.gr/elib/view?d=/gr/other/2018/23/ .

  1. Ενημέρωση ελληνικών επιχειρήσεων σχετικά με την υποβολή αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ προς το Ηνωμένο Βασίλειο για δαπάνες έτους 2019.

Στην περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β.) στις 31/10/2019 χωρίς συμφωνία, θα υπάρχει αδυναμία ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης επιστροφής Φ.Π.Α. μετά την ημερομηνία αποχώρησης. Για δαπάνες που διενεργήσατε στο Η.Β. κατά το έτος 2019, μπορείτε να υποβάλετε την αίτηση/τις αιτήσεις σας (σύμφωνα με το άρθρο 16 της Οδηγίας 2008/9/ΕΚ) άμεσα και το αργότερο έως και τις 29/10/2019, μέσω της εφαρμογής «VAT Refund Portal» της Α.Α.Δ.Ε., ώστε να διαβιβαστούν έγκαιρα στο κράτος-μέλος επιστροφής (Η.Β.).

Υπενθυμίζεται ότι για δαπάνες που διενεργήσατε στο Η.Β. κατά το έτος 2018 η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αίτησης επιστροφής είναι η 30/9/2019.

ΟΔΗΓΙΕΣ BREXIT