ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Ελεύθερος επαγγελματίας που έχει ένα μίνι μάρκετ και μέχρι σήμερα έπαιρνε απαλλαγή λόγω πλήρους ασφάλισης στο ΙΚΑ θα πληρώνει και στον ΟΑΕΕ (ΕΦΚΑ) την ελάχιστη αμοιβή ακόμη και εάν δεν έχει κέρδη. ( έχει ζημία );;;;;;;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με το ν. 4387/2016, πέραν των εισφορών τ.ΙΚΑ, θα πληρώνει και εισφορές τ. ΟΑΕΕ ( ΕΦΚΑ ). Από 1.1.2017 δεν υπάρχουν απαλλαγές.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ  ΠΡΟΣΟΧΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΩΠΑΣΗΣ  ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΠΛΟΚΑΚΙ .Αν καταλαβα καλα ειπε ότι αν καποιος σταματησει το μπλοκακι , από 1/1/17 θα ασφαλιστει ως μισθωτος? Ειπε κατι για αναδρομικη ασφαλιση αυτό να το προσεξουμε . Παρακαλω  διευκρινηστε το  πιο ξεκαθαρα.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εάν γίνει διακοπή από το μπλοκάκι και συνεχιστεί η απασχόληση ως μισθωτός, θα πληρώνει εισφορές ΕΦΚΑ ( ΙΚΑ ) 41,60%.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Ελευθερος επαγγελματιας που πληρωνει μεχρι 31/12/16 ΟΑΕΕ  θα κανει κατι διαφορετικο ο ιδιος για να πληρωσει τις εισφορες του ? η θα περιμενει να του στειλει χαρτι ο αφαλιστικος φορεας για να πληρωσει όπως γινοταν  παλια.το πως υπολογιζονται το καταλαβα ,το τροπο που θα πληρωνουμε , δεν καταλαβα .τωρα για το ν Ιανουριο πχ. Ευχαριστω.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θα περιμένει την ειδοποίηση. Οι εισφορές θα πληρώνονται τον επόμενο μήνα μέσω τραπεζών, π.χ. ο 1ος / 2017, θα πληρωθεί μέχρι 28/2/2017.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Η ασφαλιστική εισφορά επι του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος προκύπτει μετά την αφαίρεση του

αναλογούντος φόρου η  απο το πρίν την αφαίρεση τού φόρου ποσού?

π.χ. δηλούμενο καθαρό εισοδημα 10.000,00 ευρώ

φόρος εισοδήματος                 2.000,00  ευρώ

εισόδημα για υπολογισμό ασφαλιστικής εισφοράς  26,95% Χ 8.000,00 ευρω     εισφορά   2.156,00 ευρω

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σωστός ο υπολογισμός, 2156 € : 12 = 180 € / μήνα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Επαγγέλματα με Δ.Π.Υ. (Ηθοποιός, ζωγράφος, τραγουδιστής, μουσικός, κλπ) που μέχρι σήμερα ασφαλίζονταν μόνο στο ΙΚΑ, πως θα ασφαλίζονται στο εξής και με τι ποσοστό;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα αναφερόμενα επαγγέλματα εάν διατηρούν τη σχέση εξαρτημένης εργασίας όπως ορίζει ο ασφαλιστικός κανονισμός, θα ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ ( ΙΚΑ ), με το ποσοστό που ασφαλιζόταν μέχρι σήμερα.

 

 

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Μισθωτός με ασφάλιση στο ΙΚΑ που παράλληλα έχει ατομική επιχείρηση, μέχρι σήμερα επέλεγε τον ασφαλιστικό του φορέα ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ. Με τον ΕΦΚΑ θα ασφαλίζεται στο άθροισμα των καθαρών εισοδημάτων του (από την μισθωτή εργασία του και τα κέρδη της επιχείρησης); Και με ποιο ποσοστό ασφάλισης και μέχρι ποιο ύψος;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θα πληρώνει εισφορές ΕΦΚΑ ( ΙΚΑ ) όπως πλήρωνε μέχρι σήμερα και ΕΦΚΑ ( ελ. Επαγγελματία ) βάσει του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος και ποσοστό 26,95%.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Στις διπλογραφικές προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε.) οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί του μερίσματος ή επί των κερδών;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισφορές θα πληρώνονται επί του συνόλου του φορολογητέου καθαρού εισοδήματος ( κερδών ).

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Τα μέλη του Δ.Σ. μιας οικογενειακής Α.Ε. είναι ασφαλισμένα στον Ο.Α.Ε.Ε. Δεν είναι εργαζόμενα στην εταιρεία. Πληρώνουν μόνα τους τις εισφορές τους. Η αμοιβή τους δεν είναι συγκεκριμένη και γίνεται , με απόφαση της Γ.Σ., από τα κέρδη της εταιρείας. Κάποιες χρήσεις το ποσό αυτό μπορεί να είναι συμβολικό και κάποιες άλλες να είναι σχετικά μεγάλο. Οι αμοιβές αυτές, φορολογικά, χαρακτηρίζονται σαν μερίσματα. Τώρα με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό πως θα υπολογισθούν οι εισφορές τους προς τον ΟΑΕ-ΕΦΚΑ; Μισθωτός και ταυτόχρονα μέλος Ο.Ε η οποία ΟΕ έχει ζημίες θα πληρώνει εισφορές για της μισθωτές υπηρεσίες στον ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ μέσω ΑΠΔ ο εργοδότης του ) και θα πληρώνει και το ελάχιστο για την ΟΕ?

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  • Τα μέλη Δ.Σ. θα πληρώνουν ανάλογα με το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους, με ποσοστό 34,10 % ( 27,10 % και 7% επικουρικό ). Φορολογικά χαρακτηρίζονται μερίσματα, ασφαλιστικά εισόδημα με ασφάλιση ΕΦΚΑ.
  • Θα πληρώνει εισφορές μισθωτού και ταυτόχρονα το ελάχιστο για Ο.Ε..

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Μέλος σε δύο Ο.Ε από τις οποίες η μια δείχνει κέρδη και η άλλη ζημία , θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές για την μεν πρώτη πάνω στα κέρδη και για την μεν δεύτερη το ελάχιστο η μόνο για τα κέρδη;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  • Στην πρώτη με τα κέρδη, θα πληρώνει εισφορές ανάλογα με τα κέρδη και ποσοστό 27,10%.
  • Στη δεύτερη με ζημία, θα πληρώνει το ελάχιστο περίπου 165 € / μήνα.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Μέλος ΔΣ το οποίο έχει ποσοστό κάτω από 3% αλλά παίρνει με απόφαση ΓΣ αμοιβή κάθε μήνα θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές πάνω στην καθαρή αμοιβή του ;(π.χ 1500 μικτά εισφ. αλληλεγγύης φόρος μισθωτών υπηρεσιών )

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θεωρείται μισθωτός. Θα πληρώνει ΕΦΚΑ ανάλογα με την αμοιβή που παίρνει και με ποσοστό εισφορών 34,10 %.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Μέλος ΔΣ με ποσοστό πάνω από 3% χωρίς η εταιρεία να δείχνει κέρδη πληρώνει το ελάχιστο;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι πληρώνει το ελάχιστο.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Μέλος ΔΣ με ποσοστό πάνω από 3% και η εταιρεία δείχνει κέρδη πληρώνει κάθε μήνα το ελάχιστο και όταν διανείμει κέρδη πληρώνει για αυτά ασφαλιστικές εισφορές ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πληρώνει ΕΦΚΑ επί του φορολογητέου καθαρού εισοδήματος, με ποσοστό 34,10%.

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Σε περίπτωση που υπάρχουν αδιανέμητα κέρδη 2013- 2014-2015 από ΕΠΕ και ΑΕ όταν διανεμηθούν και πληρωθεί ο φόρος 15% θα πληρώσουν και ασφαλιστικές εισφορές για αυτά στον Ο.Α.Ε.Ε.;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αναδρομικά θα πληρωθούν εισφορές στον ΕΦΚΑ.

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Tι ποσοστό θα πρέπει να εισφέρουν : οι Αγρότες οι οποίοι παράλληλα με την αγροτική τους δραστηριότητα εμπορεύονται και άλλα αγροτικά προϊόντα ; (Δεν υφίσταται πλέον ο περιορισμός που υπήρχε από τον ΟΓΑ-δηλαδή αν δεν παράγεις τα προϊόντα ή μέρος αυτών και τα εμπορεύεσαι τότε πλέον ανήκεις και στην ασφάλιση του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ ).

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θα πληρώνουν μόνο τ.ΟΓΑ  – ΕΦΚΑ για αγρότες / εμπόρους που κατοικούν σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Οι εμπειροτέχνες πώς θα ασφαλίζονται πλέον ;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ανάλογα με το καθαρό φορολογητέο εισόδημα, με ποσοστό 27,10%.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Τι εισφορές, και ποιος θα τις καταβάλλει από τους απασχολούμενους με μπλοκάκι;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν ο απασχολούμενος με μπλοκάκι θεωρείται ελεύθερος επαγγελματίας, θα καταβάλλει εισφορές, από την κατώτατη βάση έως την ανώτατη, βάσει των καθαρών φορολογητέων κερδών.

Εισφορές θα καταβάλλονται από τον διαθέτοντα το μπλοκάκι, εάν υπάρχουν πάνω από τρείς εργοδότες.

Εάν υπάρχουν ένας ή δύο εργοδότες, από τους εργοδότες θα καταβάλλονται τα 2/3 των εισφορών, ( αν το δεχθούν ). Εάν δεν το δεχθούν, θα πληρώνει ο εργαζόμενος ( το μπλοκάκι ) το σύνολο των εισφορών, με δικαίωμα να καταγγείλει τον εργοδότη στον ΕΦΚΑ.

 

 

Ερώτηση

Πρόκειται να κόψω ένα τίτλο κτήσης (αποδ.επαγγ.δαπάνης) ποσού 2000,00 ευρώ .Εκτός από το 20 % & το χαρτ/μο 3,6% τι άλλες κρατήσεις πρέπει να γίνουν και πως πρέπει να αποδοθούν στην ΑΠΔ; Πρέπει να γίνει πρόσληψη; Τον αριθμό μητρώου για την ΑΠΔ που θα τον βρω;

 

Απάντηση

Από 1/1/2017 η απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης θα έχει κρατήσεις υπέρ Ε.Φ.Κ.Α. 27,10%-13,33% για τον εργοδότη και 6,67% για τον εργαζόμενο, χαρτόσημο 3,60%. Για την αναλυτική Α.Π.Δ. συνεργασία με το ταμείο της περιοχής σε ότι αφορά το μητρώο.

 

Ερώτηση

ΕΙΝΑΙ  ΜΙΑ   ΕΤΑΙΡΙΑ  ΕΕ  ΚΑΙ  ΥΠΑΡΧΕΙ  ΜΕΣΑ  ΣΕ  ΑΥΤΗ  ΕΝΑ  ΜΕΛΟΣ  ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ  5% . ΑΥΤΟ  ΤΟ  ΜΕΛΟΣ  ΘΑ  ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΕΙ  ΚΑΙ  ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ  ΕΦΚΑ  ΣΤΟ  ΟΑΕΕ ?  ΜΗΠΩΣ  ΥΠΑΡΧΕΙ  ΚΑΠΟΙΟ  ΠΟΣΟΣΤΟ  ΣΕ  ΣΥΜΕΤΟΧΗ  ΣΕ  ΕΤΑΙΡΙΑ  ΠΟΥ  ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ  ΣΤΗΝ   ΑΣΦΑΛΙΣΗ . ΕΧΕΙ  ΑΣΦΑΛΙΣΗ  ΣΤΟ  ΙΚΑ  ΤΟ   ΑΝΩΤΕΡΩ  ΕΤΑΙΡΟΡΡΥΘΜΟ   ΜΕΛΟΣ  . ΜΗΠΩΣ  ΒΟΗΘΑΕΙ   ΑΥΤΟ ? ΠΕΡΙΜΕΝΩ  ΑΠΑΝΤΗΣΗ  ΣΑΣ   . ΣΑΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ .

 

Απάντηση

Τα ετερόρρυθμα μέλη θα ασφαλίζονται στο Ε.Φ.Κ.Α. ανάλογα με το φορολογικό εισόδημα. Δεν υπάρχει ποσοστό.

 

Ερώτηση

Συνταξιουχος του ΙΚΑ και μελος και διαχειριστης ΕΠΕ απο το Μαιο του 1996 με αποφαση ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ απο 01/01/2016 εως 31/12/2016 διδεται διαχειριστικη αμοιβη μικτα 1250(ΚΑΘΑΡΑ 1129).

Η συνταξη κυρια του ΙΚΑ ειναι 674,58 (1ος-2ος) και 661,00 καθαρα απο Μαρτιο για το 2016.

Με το νεο ασφαλιστηκο μειωνεται η συνταξη η οχι γιατι βασει του αρθρου 20 οσοι εχουν αποσχοληση πριν

την δημοσιευση του νεου ασφαλιστικου ισχυουν οι διαταξεις του παλαιου ασφαλιστικου .

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 

Απάντηση

Αν υπάρχει δήλωση στο ταμείο πριν την ψήφιση του Ν.4386/2011 ότι θα υπάρχει απασχόληση με ασφάλιση, δεν θα υπάρξει μείωση της σύνταξης κατά 60%

 

 

Ερώτηση

Πως ασφαλίζονται από 1/1/2017 οι περιοδεύοντες πωλητές και οι βοηθοί κομμωτηρίου, για τους οποίους έως 31/12/2016 ίσχυε η ασφάλιση βάσει τεκμαρτών ημερομισθίων. Έχει αλλάξει κάτι?

 

Απάντηση

Η ασφάλιση γίνεται επί του συνόλου των αποδοχών που λαμβάνουν από κάθε πηγή και μέχρι την ανώτατη ασφαλιστική κλάση των 5830€. Υπάρχει κατάργηση των κλάσεων από 1/1/2017.

 

 

 

Στο www.efka.gov.gr  / Ηλεκτρονικές υπηρεσίες,  αναρτήθηκαν:

Α)  τα ειδοποιητήρια των ασφαλισμένων στους πρώην ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, μπορείτε να τα δείτε  ΕΔΩ

 

Β)  22 ερωτήσεις – απαντήσεις  για την ασφάλιση των μη μισθωτών, μπορείτε να τις δείτε     ΕΔΩ