ΑΑΔΕ: Αυξήθηκαν κατά 160,50% οι επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν φορολογικές παραβάσεις.

 

 

Aπό τον απολογισμό του έργου της ΑΑΔΕ ( ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε.  & Υ.Ε.Δ.Ε.Ε. ) για το 2017 προκύπτει αυξητική πορεία των διενεργούμενων ελέγχων και ερευνών, εντοπισμένης παραβατικότητας και διαφυγόντων εσόδων.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

 

– Το 2017 σε σχέση με το 2015 διενεργήθηκαν συνολικά 6.640 περισσότεροι έλεγχοι (ποσοστό αύξησης 57,70%), εντοπίσθηκαν 5.266 περισσότερες επιχειρήσεις με παράβαση (ποσοστό αύξησης 160,50%), ενώ η αύξηση της απόδοσης των ελέγχων οδήγησε σε άνοδο των ποσοστών της εντοπισμένης παραβατικότητας από 28,51% σε 47,10%.

 

Αντίστοιχα, τα συνολικά εντοπισθέντα διαφυγόντα έσοδα παρουσίασαν σημαντικότατη άνοδο. Αξιοσημείωτη ήταν και η δράση των Υπηρεσιών στον εντοπισμό εξαφανισμένων εμπόρων.

 

Κατά τη διάρκεια της τριετίας εντοπίσθηκαν 222 εξαφανισμένοι έμποροι, ενώ η ταχύτητα εντοπισμού τους βελτιώθηκε σημαντικά περιορίζοντας το ύψος των διαφυγόντων εσόδων ανά εξαφανισμένο έμπορο από € 1,7 εκ. το 2015 σε € 0,284 εκ. το 2017.

 

→ Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά το 2017 προτεραιοποίηση του συνόλου των υποθέσεων των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. η οποία διενεργήθηκε σε δυο φάσεις και ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

 

→ Το Τμήμα Β΄ Συλλογής Αξιολόγησης και Διαχείρισης Πληροφοριών και Δεδομένων της ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε. διαχειρίστηκε και αξιολόγησε σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό καταγγελιών σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

 

→ Αναπτύχθηκαν επιχειρησιακά σχέδια δράσης και στοχεύσεις σε τομείς που παρουσιάζουν ιδιαίτερο φορολογικό ενδιαφέρον, όπως Ναυτικές Εταιρείες, Τουριστικά Καταλύματα, Ελαιοτριβεία, Πρατήρια Kαυσίμων.

 

→ Ολοκληρώθηκε η διαδικασία έκδοσης και διαχείρισης των εντολών ελέγχου όλων των δομών μέσω του Ο.Π.Σ. ELENXIS.

 

→ Συντάχθηκε και υποβλήθηκε προς έγκριση ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών, προσανατολισμένο στην καλύτερη οργάνωσή τους και στη δημιουργία εξειδικεύσεων σε τομείς έρευνας και ελέγχου.

 

 

28 Φεβρουαρίου 2018

Πηγή: http://www.enikonomia.gr /