Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων / Ανακοίνωση τύπου / 22 Μαρτίου 2022

teka .gov .gr

Ενεργοποιήθηκε η διαδικασία υποβολής ΑΠΔ του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης ( ΑΠΔ ΤΕΚΑ) μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2022 για όσες επιχειρήσεις έχουν προσλάβει νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1.1.2022, ώστε να τους εντάξουν στην επικουρική ασφάλιση του νεοσύστατου ΤΕΚΑ.

Η υποβολή της ΑΠΔ ΤΕΚΑ πραγματοποιείται από την ιστοσελίδα  teka .gov .gr, επιλέγοντας το μενού « Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες», με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης που αποδίδονται στους εργοδότες κατά την πιστοποίησή τους στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Εργοδότες του e-ΕΦΚΑ.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και από το  gov.gr, / «Επιχειρηματική Δραστηριότητα» / « Απασχόληση Προσωπικού.

Οι ΑΠΔ ΤΕΚΑ μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2022 μπορούν να υποβληθούν και να εξοφληθούν εμπρόθεσμα έως την Παρασκευή 08/04. Ιδιαίτερη προσοχή εφίσταται στην καταβολή των εισφορών υπέρ ΤΕΚΑ μέσω της νέας Ταυτότητας Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών (ΤΠΤΕ ΤΕΚΑ).

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η υποβολή της ΑΠΔ ΤΕΚΑ πρέπει να έπεται της υποβολής της ΑΠΔ ή της ΑΠΔ Δημοσίου του e-ΕΦΚΑ.

Υπαγόμενα πρόσωπα:

Υπενθυμίζεται ότι στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ υπάγονται υποχρεωτικά από 1.1.2022 όλα τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά ασφαλιστέα εργασία ή απασχόληση ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα για την οποία έως την ημερομηνία αυτή θα υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e -ΕΦΚΑ.

Οι εργοδότες μπορούν να ελέγξουν αν ο εργαζόμενος υπάγεται στο ΤΕΚΑ μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Επιβεβαίωσης Υπαγωγής ΤΕΚΑ. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e -ΕΦΚΑ, των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΚΑ και μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr. Για τη χρήση της είναι απαραίτητος ο κωδικός ΑΠΔ Εργοδότη και ο ΑΜΚΑ του εργαζόμενου.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ