Ανακοίνωση Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για τη συνέχιση των μέτρων στήριξης.

30.4.2020

 

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το πρώτο εργαλείο το οποίο θέσαμε σε κυκλοφορία μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τραπέζης, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, δηλαδή, την παροχή κεφαλαίου κινήσεως έως μισού εκατομμυρίου ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (έως 250 εργαζόμενους), με επιδότηση του επιτοκίου τα πρώτα δύο χρόνια, σε όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που είναι  ενήμερες τραπεζικά και οι οποίες έχουν ως μόνη δέσμευση να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας ίδιες για δύο χρόνια, μέσα στις τρεις μέρες κυκλοφορίας τού προϊόντος, παρουσιάζει την εξής εικόνα:

 

Έχουν ήδη κατατεθεί στις τράπεζες, τις τέσσερις συστημικές, την Τράπεζα Αττικής και τις πέντε Συνεταιριστικές, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, 8.336 αιτήσεις δανείων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχει ήδη δεσμευτεί από τις τράπεζες το ποσό του 1.286.315.000 ευρώ για παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.

 

Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι εξαντλήσεως των πόρων του και αν χρειαστεί, θα βρούμε και επιπλέον πόρους.

 

Στις πρώτες μέρες του Μαΐου – στόχος μας είναι έως τα μέσα Μαΐου το αργότερο – θα τεθεί σε κυκλοφορία το δεύτερο εργαλείο, το οποίο έχουμε σχεδιάσει με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, την παροχή κεφαλαίου κινήσεως εγγυημένου στο 80% του δανείου για το 25% του ετήσιου τζίρου ή το διπλάσιο της ετήσιας μισθοδοσίας σε κάθε επιχείρηση, όχι μόνο μικρομεσαία αλλά και σε μεγάλες επιχειρήσεις. Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να συμμετάσχουν και επιχειρήσεις με περισσότερους των 250 εργαζομένων έτσι ώστε να καλύψουμε όλο το εύρος της ελληνικής οικονομίας που θα χρειαστεί παροχή ρευστότητας.

 

Για το πρόγραμμα αυτό είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω σήμερα ότι λάβαμε μόλις πριν από λίγες ώρες την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό του κατά 250 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή να μειώσουμε το σύνολο του κόστους των προμηθειών των δανειοληπτών το οποίο θα το αναλάβει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, έτσι ώστε το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα να είναι ακόμα χαμηλότερο από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί.  Και σ’ αυτό το πρόγραμμα, όπως και στο τρέχον, θα υπάρχει δέσμευση για την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

 

Τρίτον, στην ειδική πλατφόρμα που συστήσαμε με τη ΜΟΔ εδώ στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να μπορούν οι επιχειρήσεις να κάνουν αίτηση για να καλύψουμε τους τόκους των επιχειρηματικών τους δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο με δυνατότητα επέκτασης και για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, έχουν ήδη εγκριθεί 5.205 αιτήσεις που αφορούν σε 93.379 εργαζομένους. Γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων διότι η αίτηση συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα κρατήσουν τη δουλειά τους για να μπορέσει η επιχείρηση να πάρει τη σχετική επιδότηση.

 

Και είναι ήδη σε φάση επεξεργασίας προς έγκριση άλλες 25.000 αιτήσεις με πάνω από άλλους 600.000 εργαζομένους οι οποίοι θα κρατήσουν την εργασία τους μέχρι το τέλος του χρόνου χάρις στο σχετικό εργαλείο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

 

Οφείλω να πω εδώ προς όλο τον επιχειρηματικό κόσμο ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην υποβολή της αίτησης. Παρουσιάζονται συχνά γραφειοκρατικά προβλήματα που καθυστερούν την έγκριση της πληρωμής των τόκων  τους, όπως παραδείγματος χάριν η υπεύθυνη δήλωση χωρίς την απαιτούμενη υπογραφή από το σύστημα.

 

Και να πω επίσης ότι τα χρήματα αυτά, το τονίζω, δεν θα ζητηθούν ποτέ πίσω από τις επιχειρήσεις. Είναι επιδότηση και όχι δανειοδότηση. Άρα θα ελαφρύνουν τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων και θα τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στην πολύ μεγάλη κρίση την οποία τώρα διανύουμε.