Ψηφιακή πλατφόρμα διακίνησης νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων

( Η πρόσβαση στην πλατφόρμα http://eservices.minagric.gr/fftransactionlogbook ,θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet )

 

Η πληρωμή των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων από τους εμπόρους, θα γίνεται εντός 60 ημερών από την έκδοση του τιμολογίου ( ν. 4492/2017 ) & ( Αποφ.80/26402/8.2.2019 ).

 

Νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα είναι τα: Λαχανικά, φρούτα, κρέατα, αλιεύματα, γάλατα και αλλαντικά :

Ντομάτες, κρεμμύδια, ασκαλώνια, σκόρδα, πράσα, κράμβες, κουνουπίδια, μπρόκολα, ραπανάκια, λάχανα,

μαρούλια, ραδίκια, καρότα, γογγύλια, κοκκινογούλια, αγγούρια, πιπεριές, μπιζέλια, φασόλια, κουκιά, πατάτες

γλυκοπατάτες, μανιτάρια, καρποί με κέλυφος, μπανάνες, σύκα, αχλάδια, εσπεριδοειδή, σταφύλια, πεπόνια, καρπούζια, μήλα, αχλάδια, ακτινίδια και κυδώνια, βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, ρόδια

κρέατα, γάλα, βασιλικός πολτός, αλιεύματα, αυγά, σαλιγκάρια, τυριά, γιαούρτι, αλλαντικά.

 

Από τις αρχές Μαρτίου θα τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θα αναρτούν τα τιμολόγια πωλήσεων οι αγρότες, οι ομάδες αγροτών και οι συνεταιρισμοί που

παράγουν νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα, καθώς και οι βιοτεχνίες ελαφράς μεταποίησης τέτοιων προϊόντων.

  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ εντός 60 ημερών από την έκδοση τους, τα ανηρτημένα τιμολόγια θα πρέπει να εξοφλούνται από τους εμπόρους. Αν κάποιο τιμολόγιο δεν εξοφλείται, ο παραγωγός μετά την 61η ημέρα και μέχρι την 70η, μπορεί να το σημάνει ως ανεξόφλητο.

Κάθε άλλη συμφωνία για τον χρόνο εξόφλησης θεωρείται άκυρη.

 

Οι διαφορές ανάμεσα στον παραγωγό και στον έμπορο θα επιλύονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ο παραγωγός μπορεί να διορθώνει τα στοιχεία του ανηρτημένου τιμολογίου εντός 25 ημερών από την έκδοσή του χωρίς πρόστιμο και με πρόστιμο από την 26η έως την 50η ημέρα. Μετά την 51η ημέρα δεν μπορεί να διορθώνει.

 

Πρόστιμα:

  • Στον έμπορο που δεν εξοφλεί κανονικά το ανηρτημένο τιμολόγιο , επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 15% της αξίας του τιμολογίου. Αν επαναλάβει την παράβαση αυτή, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας του τιμολογίου.

Αν ο έμπορος υποπέσει στην παράβαση για τρίτη φορά και για κάθε επιπλέον φορά, του επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% της αξίας του τιμολογίου.

  • Στον παραγωγό που δεν αναρτά το τιμολόγιο και το τελικό οφειλόμενο ποσό – μετά την αφαίρεση προκαταβολών, επιστροφών και εκπτώσεων – επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 5% της αξίας του τιμολογίου.

Το ίδιο πρόστιμο ( 5% ) θα επιβάλλεται, για κάθε διόρθωση που θα κάνει στο ανηρτημένο τιμολόγιο, από την 26η ημέρα έκδοσής του μέχρι την 50η.

 

Για την τήρηση όλων ανωτέρω, αρμόδιες είναι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.