Υπ. Οικονομίας Αριθμ. 107766 / 12.10.2018

Τροποποίηση του άρθρου Δεύτερου της υπουργικής απόφασης 31637/20-03-2017 (Β’ 928) «Πρότυπα Καταστατικά για τις εταιρικές μορφές Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., O.E. και Ε.Ε.».

 

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 

Έχοντας υπόψη :

 

  1. Τις διατάξεις:

 

α) Του άρθρου 9 του ν. 4441/2016 ≪Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις≫ (Α’ 227),

 

β) του άρθρου 6 του ν. 3190/1955 ≪Περί Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης≫ (Α’ 91), όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4541/2018 ≪Τροποποίηση του ν. 3190/1955 περί Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης και άλλες διατάξεις≫ (Α’ 93),

 

γ) του ν. 3419/2005 ≪Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.Μ.Η.) και εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας≫ (Α’ 297).

 

  1. Των άρθρων 40 και 90 του ≪Κώδικα για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα≫ που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α’98).

 

  1. Του π.δ. 69/2015 ≪Διορισμός του Αλεξίου Τσίπρα του Παύλου, Αρχηγού του Κόμματος του ≪Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς≫ (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), ως Πρωθυπουργού≫ (Α’ 113).

 

  1. Του π.δ. 123/2016 ≪Ανασύσταση και μετονομασία του Υπουργείου μετονομασία Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.≫ (Α’ 208).

 

  1. Του π.δ. 147/2017 ≪Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης≫ (Α’ 192).

 

  1. Το π.δ. 88/2018 ≪Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών≫ (Α’ 160).

 

  1. Την απόφαση του Πρωθυπουργού Υ59/5-9-2018 (Β’ 3818) ≪Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αστέριο Πιτσιόρλα≫.

 

  1. Την αριθμ. 117036/2015 απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (ΦΕΚ Β’ 2490) ≪Μεταβίβαση του δικαιώματος υπογραφής ≪Με εντολή Υπουργού≫ στο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, στους Προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

 

  1. Της με Α.Π. 142285/22-12-2017 απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με θέμα ≪Αποδοχή παραίτησης του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και ανάθεση καθηκόντων Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης≫ (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 699),

 

  1. Την ανάγκη αντικατάστασης του άρθρου δεύτερου της υπουργικής απόφασης 31637/2017 (Β’, 928) ≪Πρότυπα καταστατικά για τις εταιρικές μορφές Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., O.E. και Ε.Ε.≫, καθώς και του υποκεφαλαίου β’ του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Ι, του υποκεφαλαίου β’ του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ II και του υποκεφαλαίου β’ του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ III, λόγω των αλλαγών που επήλθαν στο ν. 3190/1955 μετά την τροποποίησή του από το ν. 4541/2018 (Α’ 93).

 

  1. Το γεγονός ότι με την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

 

αποφασίζουν :

 

Άρθρο 1

Αντικατάσταση του άρθρου δεύτερου της υπουργικής απόφασης 31637/2017

 

Το άρθρο δεύτερο της υπουργικής απόφασης 31637/2017 ≪Πρότυπα καταστατικά για τις εταιρικές μορφές Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., O.E. και Ε.Ε.≫ (Β’ 928) αντικαθίσταται ως εξής:

 

ΑΡΘΡΟ ΔΕΥΤΕΡΟ – ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Ε.Π.Ε.

 

(Περιλαμβάνει το ελάχιστο περιεχόμενο όπως προβλέπεται στο άρθρο 9 του ν. 4441/2016 (Α’ 227) και στο άρθρο 6 του ν. 3190/1955 (Α’ 91) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μετά το ν. 4541/2018 (Α’ 93)

 

Άρθρο 1

 

ΣΥΣΤΑΣΗ- ΕΤΑΙΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ-ΕΠΩΝΥΜΙΑ

 

Συστήνεται με το παρόν καταστατικό Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης με την Επωνυμία ≪…………………………… ………….. Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης≫ (ή Ε.Π.Ε.), και το διακριτικό τίτλο ≪………………………………………………………..≫.

 

Για τις διεθνείς συναλλαγές η ανωτέρω επωνυμία αποδίδεται ≪……………………………….Limited Liability Company (ή ≪L.L.C.≫ ή ≪LTD≫ και о ανωτέρω διακριτικός τίτλος αποδίδεται ≪………………………………………………….≫.

 

Άρθρο 2

 

ΕΔΡΑ

 

Έδρα της εταιρείας ορίζεται ο Δήμος…………………………..

 

Άρθρο 3

 

ΣΚΟΠΟΣ

 

Σκοπός της Εταιρείας είναι:……………………………………………

 

Άρθρο 4

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

 

Η διάρκεια της εταιρείας ορίζεται σε………………έτη, αρχίζει από την καταχώριση του παρόντος στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και λήγει την………………………..

 

Άρθρο 5

 

ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΜΕΡΙΔΙΑ

 

Το κεφάλαιο της εταιρείας ορίζεται σε………….. (….) ευρώ που διαιρείται σε ……… εταιρικά μερίδια αξίας………..(….) ευρώ το καθένα και βεβαιώνεται από τους συμβαλλόμενους στο παρόν εταίρους ότι είναι ολοσχερώς καταβεβλημένα κατά την κατάρτιση του καταστατικού.

 

Η κάλυψη των μεριδίων και η καταβολή του κεφαλαίου από όλους τους εταίρους έγινε ως εξής:

 

α. ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ

 

1) Ο εταίρος……………………………………(όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο), κάτοικος……………………επί της οδού……………………, αρ…………., κάτοχος Α.Δ.Τ. (ή αρ. διαβατηρίου)……………………, Α.Φ.Μ……………………….., επάγγελμα……………………..και ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail)………………………….. κατέβαλε……………… ευρώ μετρητά και έλαβε ………………….εταιρικά μερίδια, ονομαστικής αξίας………………ευρώ έκαστο.

 

2) Ο εταίρος………………………………….

 

β. ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ (συμπληρώνεται μόνο εφόσον το εισφερόμενο είδος δεν υπόκειται σε συμβολαιογραφικό τύπο από ειδικές διατάξεις).

 

Οι εισφορές των εταίρων σε είδος, η συνολική αξία των οποίων αποτιμήθηκε, κατ’ αναλογική εφαρμογή των οικείων διατάξεων του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών, σε …………………..ευρώ, αντιστοιχούν σε……………εταιρικά μερίδια, ονομαστικής αξίας…………………ευρώ έκαστο και καλύφθηκαν ως κατωτέρω:

 

  1. Ο εταίρος……………………………………(όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο), κάτοικος……………………επί της οδού……………………, αρ…………., κάτοχος Α.Δ.Τ. (ή αρ. διαβατηρίου)……………………, Α.Φ.Μ……………………….., επάγγελμα……………………..και ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail)………………………….. παρέχει στην εταιρεία…………………………. (αντικείμενο εισφοράς), αποτιμηθείσας αξίας……………………ευρώ και αντιστοιχεί σε εταιρικά μερίδια ονομαστικής αξίας…………………….ευρώ έκαστο.

 

  1. Ο εταίρος……………………………………………..

 

Μετά τα παραπάνω, τα μερίδια εκάστου εταίρου, που αποτελούν τη μερίδα συμμετοχής του έχουν ως εξής:

 

  1. Η μερίδα του εταίρου………………………..αποτελείται συνολικά από……………………………μερίδια

 

  1. Η μερίδα του εταίρου……………………….αποτελείται συνολικά από……………………………μερίδια.

 

Άρθρο 6

 

Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ

 

Η Συνέλευση των Εταίρων είναι το ανώτατο όργανο της εταιρείας, συγκαλείται και αποφασίζει για κάθε εταιρική υπόθεση, όπως ο νόμος ορίζει.

 

Άρθρο 7

 

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

 

Η εταιρική χρήση είναι δωδεκάμηνης διάρκειας και λήγει την………./………./20……. του ιδίου έτους.

 

Κατ’ εξαίρεση η πρώτη εταιρική χρήση αρχίζει από την καταχώριση της πράξης σύστασης της Εταιρείας στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και λήγει την ………./………./20……..

 

Άρθρο 8

 

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ – ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

 

Με το παρόν καταστατικό η διοίκηση της εταιρείας, η διαχείριση γενικά των εταιρικών υποθέσεων και η δικαστική και εξώδικη εκπροσώπηση της εταιρείας ανατίθεται για αόριστη διάρκεια/ (ή για ορισμένη διάρκεια, η οποία ορίζεται στα ……….έτη), στον/ στους………………………………. (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο), κάτοικος……………………………..επί της οδού………………………. αρ………….., κάτοχος Α.Δ.Τ. (ή αρ. Διαβατηρίου)……………………, Α.Φ.Μ……………………………., επάγγελμα……………………….και ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail)……………………ο/οι οποίος/οι θα ενεργεί/ουν για λογαριασμό και το όνομα της εταιρείας πράξεις διαχείρισης και διάθεσης που σε κάθε περίπτωση ανάγονται στους σκοπούς της εταιρείας και εκπροσωπεί/ούν και δεσμεύει/ουν την εταιρεία νόμιμα υπογράφοντας από κοινού/μεμονωμένα κάτω από την εταιρική επωνυμία.

 

Άρθρο 9

 

Για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται με το παρόν καταστατικό, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 3190/1955, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

 

Αυτά συμφώνησαν, συνομολόγησαν και συναποδέχθηκαν οι συμβαλλόμενοι:

 

1 ……………………………………………………………………..(όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, επάγγελμα, διεύθυνση κατοικίας, ηλεκτρονική διεύθυνση, ΑΦΜ, Α.Δ.Τ. ή αρ. διαβατηρίου)

 

2 ……………………………………………………………………..(όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο επάγγελμα, διεύθυνση κατοικίας, ηλεκτρονική διεύθυνση, ΑΦΜ, Α.Δ.Τ. ή αρ. διαβατηρίου)

 

3 ……………………………………………………………………..(όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο επάγγελμα, διεύθυνση κατοικίας, ηλεκτρονική διεύθυνση, ΑΦΜ, Α.Δ.Τ. ή αρ. διαβατηρίου) οι οποίοι συνυπογράφουν το παρόν καταστατικό στ………….., σήμερα,………………………

 

Άρθρο 2

Τροποποίηση του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Ι της υπουργικής απόφασης 31637/2017

 

Το υποκεφάλαιο β’ του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Ι της υπουργικής απόφασης 31637/2017 ≪Πρότυπα καταστατικά για τις εταιρικές μορφές Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., O.E. και Ε.Ε.≫ (Β’ 928) αντικαθίσταται ως εξής:

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

 

Β. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

 

Άρθρο 1

 

  1. Η επωνυμία της ΕΠΕ σχηματίζεται είτε από το όνομα ενός ή περισσοτέρων εταίρων είτε προσδιορίζεται από το αντικείμενο της επιχείρησης είτε από άλλες λεκτικές ενδείξεις και μπορεί να αποδίδεται ολόκληρη ή εν μέρει με λατινικούς χαρακτήρες.

 

  1. Στην επωνυμία θα πρέπει να περιέχονται υποχρεωτικά οι λέξεις ≪Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης≫ ή το ακρωνύμιο ≪Ε.Π.Ε.≫.

 

  1. Στην περίπτωση σύστασης μονοπρόσωπης ΕΠΕ, στην επωνυμία συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά ολογράφως οι λέξεις ≪ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ≫ ή ≪ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.≫.

 

  1. Η προσθήκη του διακριτικού τίτλου είναι προαιρετική, καθόσον δεν ανήκει στο ελάχιστο περιεχόμενο του καταστατικού.

 

  1. Η επιλογή επωνυμίας και διακριτικού τίτλου για διεθνείς συναλλαγές είναι προαιρετική. Εφόσον όμως είναι επιθυμητή, μπορεί είτε να χρησιμοποιηθεί η επωνυμία με λατινικούς χαρακτήρες που έχει ήδη επιλεγεί είτε, εάν έχει επιλεγεί επωνυμία με ελληνικούς χαρακτήρες, αυτή να αποδίδεται ή να μεταφράζεται σε ξένη γλώσσα.

 

Ο νομικός τύπος θα πρέπει να αποδίδεται υποχρεωτικά με τις λέξεις ≪Limited Liability Company≫ ή το ακρωνύμιο ≪L.L.C.≫ ή ≪LTD≫ και αν η εταιρεία είναι μονοπρόσωπη με την προσθήκη των λέξεων ≪Single Member Limited Liability Company≫ ή ≪Single Member L.L.C≫ ή ≪Single Member LTD≫.

 

  1. Η επιλογή επωνυμίας και διακριτικού τίτλου απαιτεί προέλεγχο, όπως προβλέπεται, βάσει της διάταξης της περ. γ της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 3419/2005 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, προκειμένου να μην προσκρούουν στη νομοθεσία και στα χρηστά ήθη και να διαφέρουν κατά τρόπο ευδιάκριτο των ήδη εγγεγραμμένων στο Μητρώο Επωνυμιών του ΓΕΜΗ επιχειρήσεων με έδρα τουλάχιστον στον ίδιο νομό.

 

Άρθρο 2

 

Έδρα της εταιρείας μπορεί να ορίζεται και οποιαδήποτε τοπική ή δημοτική κοινότητα της Ελληνικής Επικράτειας (άρθρο 2 του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α’ 87).

 

Άρθρο 3

 

  1. Στο σκοπό περιλαμβάνεται το αντικείμενο ή τα αντικείμενα δραστηριότητας της Ε.Π.Ε.

 

  1. Στις Ε.Π.Ε. απαγορεύεται η άσκηση επιχείρησης για την οποία από τον νόμο έχει οριστεί αποκλειστικός εταιρικός τύπος.

 

Άρθρο 4

 

Στις Ε.Π.Ε. απαγορεύεται η εταιρεία να έχει αόριστη διάρκεια.

 

Άρθρο 5

 

  1. Κατά την σύσταση θα πρέπει υποχρεωτικά να βεβαιώνεται από τους ιδρυτές η ολοσχερής καταβολή του εταιρικού κεφαλαίου.

 

  1. Τα εταιρικά μερίδια έχουν ονομαστική αξία τουλάχιστον ενός (1) ευρώ. Η ονομαστική αξία είναι ίση για όλα τα εταιρικά μερίδια.

 

  1. Το κείμενο που αφορά τις εισφορές σε είδος συμπληρώνεται μόνο εφόσον υπάρχουν και εφόσον δεν απαιτείται συμβολαιογραφικός τύπος για την μεταβίβαση τους, οπότε σε αυτή τη περίπτωση δεν μπορεί να γίνει χρήση του πρότυπου καταστατικού.

 

  1. Σε περίπτωση ύπαρξης εισφορών σε είδος, θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπεριληφθούν στο καταστατικό το αντικείμενο των εισφορών σε είδος, η αποτίμηση αυτών, το όνομα του εισφέροντος εταίρου και το σύνολο της αξίας των εισφορών σε είδος.

 

  1. Αποδεκτές εισφορές σε είδος είναι μόνο όσες αποτελούν περιουσιακά αγαθό δεκτικό εμφανίσεως στον ισολογισμό.

 

  1. Η αποτίμηση των εισφορών σε είδος γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 2190/1920.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Από 01-01-2019 ο ν. 2190/1920 καταργείται και τίθεται σε ισχύ ο ν. 4548/2018 ≪Αναμόρφωση του δικαίου των ανωνύμων εταιρειών≫ και η αποτίμηση των εισφορών σε είδος γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν. 4548/2018 (Α’ 104).

 

Άρθρο 7

 

Η πρώτη εταιρική χρήση θα λήξει στο τέλος της χρήσης που έχει οριστεί από το καταστατικό (π.χ. αν η εταιρική χρήση έχει ορισθεί από 1/1 – 31/12 και η σύσταση της ΕΠΕ γίνει 30/6, η λήξη της Α’ εταιρικής χρήσης θα είναι 31/12, ήτοι μετά από 6 μήνες).

 

Άρθρο 8

 

  1. Το άρθρο αυτό συμπληρώνεται μόνο αν οι εταίροι επιλέξουν να αναθέσουν με το καταστατικό την διαχείριση και εκπροσώπηση της εταιρείας.

 

Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση επιλογής καταστατικής διαχείρισης:

 

α) για την αλλαγή του διαχειριστή απαιτείται υποχρεωτικά τροποποίηση του καταστατικού και

 

β) για να μπορέσουν οι εταίροι να επιλέξουν είτε τη νόμιμη (υπό 3 παρακάτω) διαχείριση είτε την ανάθεση της διαχείρισης με απόφαση της συνέλευσης (υπό 4 παρακάτω) θα πρέπει επίσης να προηγηθεί τροποποίηση του καταστατικού με κατάργηση του άρθρου αυτού.

 

  1. Οι διαχειριστές που θα οριστούν με το καταστατικό, μπορεί να είναι ένας ή περισσότεροι, εταίροι ή μη εταίροι, η δε χρονική διάρκεια της ανάθεσης μπορεί να είναι ορισμένη ή αόριστη.

 

  1. Εάν οι εταίροι επιλέξουν να μην ορίσουν διαχειριστή με το καταστατικό, ισχύει η νόμιμη διαχείριση (άρθρο 16 ν. 3190/1955 ως ισχύει), δηλαδή η διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων και η εκπροσώπηση της εταιρείας ανήκει σε όλους τους εταίρους, που δρουν συλλογικά.

 

  1. Εάν οι εταίροι επιλέξουν να μην ορίσουν διαχειριστή με το καταστατικό, μπορούν με απόφαση της συνέλευσης των εταίρων (άρθρο 17 ν. 3190/1955 ως ισχύει) μετά τη σύσταση της εταιρείας να αναθέσουν τη διαχείριση και εκπροσώπηση της σε έναν ή περισσότερους εταίρους ή μη εταίρους, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο. Μέχρι τη λήψη σχετικής απόφασης ισχύει η νόμιμη διαχείριση.

 

Καταληκτικό εδάφιο του Καταστατικού

 

Εάν η Ε.Π.Ε. συστήνεται ως μονοπρόσωπη, το καταληκτικό εδάφιο έχει ως εξής: ≪Αυτό ομολογεί και αποδέχεται ο μοναδικός ιδρυτής……………………………………… (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο), ο οποίος υπογράφει το παρόν καταστατικό στ……………. σήμερα……………………….≫

 

Άρθρο 3

Τροποποίηση του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ II της υπουργικής απόφασης 31637/2017

 

Το υποκεφάλαιο β’ του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Π της υπουργικής απόφασης 31637/2017 ≪Πρότυπα καταστατικά για τις εταιρικές μορφές Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., O.E. και Ε.Ε.≫ (Β’ 928) αντικαθίσταται ως εξής:

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

 

Β. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

 

Η σύσταση ΕΠΕ γίνεται μέσω των ΥΜΣ ( ν. 4441/2016).

 

Από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3190/ 1955 (Α’ 91) και της παρ. 5 του άρθρου 9 του ν. 4441/2016 (ΦΕΚ 227/Α/2016) προκύπτει πως η σύσταση μιας ΕΠΕ δύναται να πραγματοποιηθεί:

 

  1. είτε με συμβολαιογραφικό έγγραφο, εφόσον οι συμβαλλόμενοι το επιλέγουν, ή θέλουν να διαφοροποιηθούν από το πρότυπο καταστατικό ή, σε κάθε περίπτωση, αν εισφέρονται στην εταιρεία περιουσιακά στοιχεία για την μεταβίβαση των οποίων είναι απαραίτητος ο συμβολαιογραφικός τύπος, όπως π.χ. ακίνητα,

 

  1. είτε με την χρήση του παρόντος πρότυπου καταστατικού, το αποκλειστικό περιεχόμενο του οποίου θα πρέπει να ακολουθείται πιοτά και χωρίς καμία παρέκκλιση.

 

Άρθρο 4

Τροποποίηση ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ III

 

Το υποκεφάλαιο β’ του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ III της υπουργικής απόφασης 31637/20174 ≪Πρότυπα καταστατικά για τις εταιρικές μορφές Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., O.E. και Ε.Ε.≫ (Β’ 928) αντικαθίσταται ως εξής:

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

 

Β. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

 

Σε περίπτωση μη τήρησης των προϋποθέσεων σύστασης που ορίζει ο νόμος, τότε η σύσταση θεωρείται ελαττωματική. Στην παρ. 1 του άρθρου 7 ορίζονται με τρόπο περιοριστικό οι λόγοι ακυρότητας της σύστασης μιας ΕΠΕ, οι οποίοι είναι οι εξής:

 

  1. η κατάρτιση της εταιρικής σύμβασης δεν έγινε με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή με χρήση του πρότυπου καταστατικού,

 

  1. η παράλειψη ορισμένων από τα στοιχεία του καταστατικού που αποτελούν το ελάχιστο περιεχόμενο του (συγκεκριμένα τα άρθρα 1, 3 και 5 του πρότυπου καταστατικού),

 

  1. αν ο σκοπός της εταιρείας είναι παράνομος ή αντίκειται στη δημόσια τάξη, και τέλος

 

  1. στην περίπτωση που όταν υπογράφηκε η εταιρική σύμβαση δεν είχαν όλοι οι ιδρυτές ικανότητα για δικαιοπραξία.

 

Άρθρο 5

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2018

 

Ο Υπουργός

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ