Τροπολογία στο νόμο περί Δασικών Χαρτών ( 13.04.2017 )

 

Α ) Με την τροπολογία αυτή ρυθμίζεται πλέον γενικά ως καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016 και επόμενων, η 30η Ιουνίου του αμέσως επόμενου κάθε φορά έτους.

 

Β ) Επίσης, μεταβολές επέρχονται στον τρόπο καταβολής του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων. Ειδικότερα, με τις σχετικές διατάξεις της τροπολογίας, δίνεται η δυνατότητα στα νομικά πρόσωπα και στις νομικές οντότητες να καταβάλλουν τις δόσεις του φόρου τμηματικά από την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης, προκειμένου να αποσυνδεθεί η υποβολή των δηλώσεων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων από την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Παράλληλα, περιορίζεται ο αριθμός των δόσεων από 8 σε 6, κατ’ ανώτατο όριο.

 

Γ ) Με την τροπολογία αυτή, ρυθμίζεται το ζήτημα της υποβολής των δηλώσεων έναρξης ή μεταβολών για την υποχρεωτική ένταξη των αγροτών στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. από 1.1.2017. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται, σύμφωνα με τις προς ψήφιση διατάξεις, έως και 12.5.2017. Τυχόν πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής που επιβλήθηκαν στις δηλώσεις έναρξης ή μεταβολών για την υποχρεωτική ένταξη αγροτών από 01.01.2017 στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. διαγράφονται ή επιστρέφονται, κατά περίπτωση.

Επίσης, ορίζεται ότι στον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις για την ένταξη των αγροτών στο ειδικό ή στο κανονικό καθεστώς, ειδικά και μόνο για το φορολογικό έτος 2017 θα λαμβάνονται υπόψη μόνο τα ποσά των επιδοτήσεων που έλαβαν οι αγρότες εντός του προηγούμενου φορολογικού έτους και αφορούν μόνο το έτος 2016 και όχι τυχόν ποσά αναδρομικών επιδοτήσεων που αφορούν παλαιότερα έτη.

 

Δ ) Παρέχεται δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος, αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας Ι.Χ. εντός του έτους 2017 με την μερική καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους.