Περίληψη σημαντικών ρυθμίσεων του εργατικού νόμου 4808 /2021

( Εγκύκλιος Υπ. Εργασίας 64597 / 3.9.2021 )

 

Άρθρο 55 : Επιβεβαιώνεται με σαφήνεια το ανώτερο συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας των 40 ωρών. Θεσμοθετείται επιπλέον του 5νθήμερου και του 6ήμερου, το 4ήμερο, με 10 ώρες εργασίας, με ρητή απαγόρευση εργασίας, άνω των 10 ωρών.

 

Άρθρο 56:  Διάλειμμα : Αρκούν 4 ώρες εργασίας, για τη χορήγηση διαλείμματος,  το οποίο δεν μπορεί να είναι ανώτερο των 30΄και ξεκαθαρίζεται ότι ο χρόνος διαλείμματος δεν αποτελεί χρόνο εργασίας.

Το διακεκομμένο πλήρες ωράριο, έχει διάρκεια διακοπής 3 ωρών, για όλες τις επιχειρήσεις που το εφαρμόζουν.

 

Άρθρο 57 : Παροχή πρόσθετης εργασίας στη μερική απασχόληση, επιτρέπεται σε έκτακτες περιπτώσεις, η συνολική διάρκεια εργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 8 ώρες και οι πρόσθετες ώρες αμείβονται με προσαύξηση 12%.

 

Άρθρο 58 : Υπερωρίες : Το ανώτατο όριο υπερωριών ορίζεται σε 150 ετησίως / 3 ημερησίως, και ισχύει ανεξαιρέτως για όλους τους εργαζόμενους σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας.

Συνεχίζει να ισχύει η ρύθμιση που προβλέπει, ότι η εβδομαδιαία  εργασία δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά περίοδο το πολύ 4 μηνών, τις 48 ώρες κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών (και της υπερεργασίας).

Ο νόμιμες υπερωρίες αμείβονται με προσαύξηση 40%, οι επιπλέον υπερωρίες που θα εγκρίνονται από το Υπ. Εργασίας, αμείβονται με προσαύξηση 60% και οι παράνομες υπερωρίες αμείβονται με 120%.

Οι διατάξεις για την υπερεργασία συνεχίζουν να ισχύουν.

 

Άρθρο 59 : Η διευθέτηση χρόνου εργασίας, μπορεί να γίνεται και με αίτηση του εργαζόμενου, και πάντα με προηγούμενη υποβολή  Ε4 ( Συμπληρωματικό ωράριο) , που θα αναφέρει το εφαρμοζόμενο σύστημα διευθέτησης.

 

Άρθρο 60 : Στις υφιστάμενες υποχρεωτικές αργίες, προστίθενται   δύο επιπλέον ημέρες: Η 1η και η 6η Ιανουαρίου.

 

Άρθρο 61 : Δίνεται  η δυνατότητα εξάντλησης της ετήσιας κανονικής άδειας εκάστου έτους έως και τη λήξη του πρώτου τριμήνου του επόμενου ημερολογιακού έτους.

 

Άρθρο 62  Άδεια άνευ αποδοχών :    Εφαρμόζεται η άδεια άνευ αποδοχών και στον ιδιωτικό τομέα, κατόπιν  έγγραφης συμφωνίας με τον εργοδότη. Η άδεια αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1 έτος, και παρατείνεται με νεότερη συμφωνία. Κατά τη διάρκεια της άδειας, η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή και δεν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές.

Για τον υπολογισμό των ημερών κανονικής άδειας, θα ληφθεί υπόψη και το χρονικό διάστημα κατά οποίο ο εργαζόμενος τελούσε σε άδεια άνευ αποδοχών.

 

Με το άρθρο 63, προστίθενται επιπλέον  δραστηριότητες  που εξαιρούνται από την υποχρεωτική ανάπαυση κατά την Κυριακή και τις ημέρες αργίας.

 

Άρθρο 64 : Από 1.1.2022 καταργείται η διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών ως προς την απόλυση και τις προθεσμίες προμήνυσης.

 

Άρθρο 65: Κατά την απόλυση με προειδοποίηση, μπορεί ο εργοδότης να απαλλάξει τον εργαζόμενο από την υποχρέωση παροχής εργασίας κατά το χρόνο της προμήνυσης, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα του εργαζόμενου.

 

Στο άρθρο 66, παρατίθενται ομαδοποιημένες οι περιπτώσεις ακυρότητας της απόλυσης και περιλαμβάνονται σε ενιαία διάταξη οι περιπτώσεις προστασίας του εργαζόμενου από την απόλυση.