Κ.Υ.Α. 46834 / 2023  (ΦΕΚ Β’ 3393/19.05.2023)

Κατηγορίες επενδύσεων, διαδικασία και δικαιολογητικά αιτήματος διαπίστωσης ολοκλήρωσης της επένδυσης, χρόνος διακράτησης της επένδυσης και παρακολούθηση αυτής, διακοπή ή μεταβολή στην επένδυση μετά τη διαπίστωση ολοκλήρωσης αυτής, για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, περί εναλλακτικής φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα

 

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ -ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

 

Έχοντας υπόψη:

 

  1. Το άρθρο 5Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

 

  1. To άρθρο 11 του ν. 5000/2022 (Α’ 226).

 

  1. Την υπό στοιχεία 147269 ΕΞ 2020/23.12.2020 κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Επιλέξιμες κατηγορίες επενδύσεων, χρόνος διατήρησής τους στην Ελλάδα, διαδικασία απόδειξης της επένδυσης και παρακολούθηση της διατήρησης της, επένδυσης για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, περί εναλλακτικής φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα» (Β’ 5789).

 

  1. Την υπό στοιχεία Α.1036/2020 κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Διαδικασία και προϋποθέσεις υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, περί εναλλακτικής φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα» (Β’ 624).

 

  1. Το π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους – Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 119).

 

  1. Το π.δ. 62/2020 «Διορισμός Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 155).

 

  1. Το π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Υπουργών Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121).

 

  1. Την υπ’ αρ. 339/2019 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Ανάθεσης αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο» (Β’ 3051).

 

  1. Τα υπό στοιχεία Υ35/22-09-2021 απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νικόλαο Παπαθανάση» (Β’ 4405).

 

  1. Το π.δ. 5/2022 «Οργανισμός Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων» (Α’ 15).

 

  1. Τον ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133).

 

  1. To άρθρο 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (π.δ. 63/2005, Α’ 98), σε συνδυασμό με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019.

 

  1. Την υπ’ αρ. 46027/18-05-2023 εισήγηση σύμφωνα με την περ. ε παρ. 5 του άρθρου 24 του ν. 4270/2014, του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων από την οποία προκύπτει ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

 

αποφασίζουμε:

 

Άρθρο 1

Σκοπός

 

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 9 άρθρου 5Α του ν. 4172/2013 (α’ 167).

Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι επιλέξιμες κατηγορίες επενδύσεων, ο χρόνος διατήρησής τους στην Ελλάδα, η χορήγηση της δυνατότητας μεταβολής της επένδυσης άπαξ εντός της τριετίας, η διαδικασία για τη διαπίστωση ολοκλήρωσης της επένδυσης εντός της τριετίας, η παρακολούθηση της διατήρησης της επένδυσης, η διαδικασία υποβολής του αιτήματος του υπαγόμενου προσώπου για τη διαπίστωση ολοκλήρωσης της επένδυσης, οι προθεσμίες έκδοσης των πράξεων της Διοίκησης, η διαδικασία κοινοποίησης της πράξης για τη διαπίστωση της ολοκλήρωσης ή μη της επένδυσης στη φορολογική διοίκηση και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013.

 

Άρθρο 2

Κατηγορίες Επενδύσεων

 

  1. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, φορολογούμενου που μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα είναι να αποδεικνύει ότι, o ίδιος ή συγγενικό του πρόσωπο, κατά την έννοια της περ. στ’ του άρθρου 2 του ν. 4172/2013, ή μέσω νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, στο οποίο ή στην οποία, αντίστοιχα, έχει την πλειοψηφία των μετοχών ή μεριδίων, πραγματοποιεί τρεις (3) κατ’ ανώτατο όριο διακριτές επενδύσεις με ίδια κεφάλαια τουλάχιστον πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ, μη αποκλειόμενων λοιπών πηγών χρηματοδότησης για το υπερβάλλον ποσό, σε μια ή περισσότερες από τις παρακάτω κατηγορίες:

 

α. Επένδυση σε ακίνητη περιουσία.

 

Επιλέξιμη επένδυση για τους σκοπούς υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013 είναι η αγορά ακινήτου στην Ελλάδα, με την επιφύλαξη της παρ. 2 ή/ και η ανέγερση ακινήτου στην Ελλάδα.

 

α.1 Αγορά ακινήτου στην Ελλάδα.

 

Επιλέξιμη επένδυση είναι η αγορά ακινήτου (κτίσμα, οικόπεδο, γήπεδο) εξ’ ολοκλήρου ή ποσοστού ιδιοκτησίας ακινήτου ή τμήματος ακινήτου στην Ελλάδα. Ως ποσό της επένδυσης, για τους σκοπούς του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, καθορίζεται το τίμημα, όπως αυτό αναφέρεται στο οικείο συμβόλαιο αγοραπωλησίας.

 

α.2 Ανέγερση ακινήτου στην Ελλάδα.

 

Στην επένδυση ανέγερσης ακινήτου, ποσό της επένδυσης είναι το κόστος της ανέγερσης το οποίο βεβαιώνεται, με αναλυτική αναφορά στα παραστατικά δαπανών, στην έκθεση ορκωτού ελεγκτή – λογιστή, που συνοδεύει το Παράρτημα Τεκμηρίωσης της επένδυσης. Το ποσό επένδυσης που αναλογεί στον φορολογούμενο κατ’ αναλογία του ποσοστού ιδιοκτησίας του επί του ανεγειρόμενου ακινήτου δεν μπορεί να είναι μικρότερο των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ.

 

β. Επένδυση μέσω συμμετοχής σε νομικό πρόσωπο, με τίτλους μη εισηγμένους σε ρυθμιζόμενη αγορά.

 

Επιλέξιμη επένδυση είναι η απόκτηση τίτλων συμμετοχής, σε νομικό πρόσωπο με έδρα στην Ελλάδα και ειδικότερα i. η συμμετοχή σε σύσταση Ανώνυμης ή Ομόρρυθμης ή Ετερόρρυθμης Εταιρείας ή Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης ή Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας, ii. η αγορά μετοχών Ανώνυμης Εταιρείας, μη εισηγμένης σε ρυθμιζόμενη αγορά ή iii. η αγορά μεριδίων σε Ομόρρυθμη Εταιρεία ή Ετερόρρυθμη Εταιρεία ή Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης ή Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία. Η εταιρεία η οποία συστήνεται ή στην οποία αποκτώνται οι τίτλοι πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον τέσσερα (4) άτομα, ένα έτος μετά τη διαπίστωση ολοκλήρωσης της επένδυσης και για όλη την περίοδο υπαγωγής του φορολογούμενου στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013. Η επένδυση δύναται να αφορά εισφορά κεφαλαίου σε σύσταση εταιρείας ή απόκτηση νέων τίτλων με συμμετοχή σε αύξηση κεφαλαίου (αύξηση μετοχικού/ εταιρικού κεφαλαίου) ή αγορά υφιστάμενων τίτλων (μετοχών ή μεριδίων) από μετόχους ή εταίρους.

 

β.1 Στην επένδυση εισφοράς κεφαλαίου σε σύσταση εταιρείας το ποσό της επένδυσης ισούται με το συνολικό εισφερόμενο ποσό για τη συμμετοχή στη σύσταση της εταιρείας.

 

β.2 Στην επένδυση απόκτησης νέων τίτλων, το ποσό της επένδυσης ισούται με το συνολικό εισφερόμενο ποσό για τη συμμετοχή στην αύξηση του κεφαλαίου της εταιρείας.

 

β.3 Στην επένδυση αγοράς υφιστάμενων τίτλων, το ποσό της επένδυσης ισούται με το ποσό του τιμήματος που αναγράφεται στο ιδιωτικό συμφωνητικό βέβαιης χρονολογίας ή στη συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης.

 

γ. Αγορά Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Επιλέξιμη επένδυση είναι η αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με υπολειπόμενη διάρκεια κατά τον χρόνο αγοράς τουλάχιστον τρία (3) έτη, μέσω πιστωτικού ιδρύματος εγκατεστημένου στην Ελλάδα το οποίο αποτελεί και τον θεματοφύλακα αυτών. Το ποσό της επένδυσης, ισούται με το καταβληθέν για την αγορά των ομολόγων τίμημα, όπως προκύπτει από το πιστοποιητικό του πιστωτικού ιδρύματος. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να διακρατεί αντίστοιχη επένδυση καθ’ όλη τη χρονική περίοδο υπαγωγής του στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013.

 

δ. Εισφορά κεφαλαίου για συμμετοχή σε Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων.

 

Επιλέξιμη επένδυση είναι η εισφορά κεφαλαίου για συμμετοχή σε Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΑΕΕΑΠ, ΑΚΕΣ, ΕΚΕΣ) ή του οποίου ο Διαχειριστής είναι εγγεγραμμένος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

 

Εάν ο Οργανισμός Εναλλακτικών Επενδύσεων έχει εισαχθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία σε ρυθμιζόμενη αγορά, που λειτουργεί στην Ελλάδα, η επένδυση πρέπει να πραγματοποιηθεί με διαμεσολαβητή επιχείρηση επενδύσεων του άρθρου 4 του ν. 4514/2018 (Α’ 14), η οποία παρέχει την επενδυτική υπηρεσία της περ. 4 (διαχείριση χαρτοφυλακίου) του Τμήματος Α του Παραρτήματος του ιδίου νόμου, ή πιστωτικό ίδρυμα, με έδρα ή υποκατάστημα στην Ελλάδα, με τη δημιουργία προσωπικής μερίδας του επενδυτή στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (ΣΑΤ) της «Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Α.Ε.». Το ποσό της επένδυσης, ισούται με το ποσό που εισφέρει ο φορολογούμενος για την απόκτηση μετοχών ή μεριδίων στον Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων, όπως πιστοποιείται κατά περίπτωση από τις βεβαιώσεις του Διαχειριστή του Οργανισμού ή του διαμεσολαβητή για την αγορά των τίτλων σε ρυθμιζόμενη αγορά.

 

Το ποσό της επένδυσης οφείλει να μην είναι μικρότερο των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια διακράτησης της επένδυσης.

 

ε. Αγορά τίτλων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ρυθμιζόμενες αγορές.

 

Επιλέξιμη επένδυση είναι η αγορά μετοχών ή και ομολόγων εταιρειών με έδρα στην Ελλάδα, μεριδίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETFS) ή/και ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία εισάγονται για διαπραγμάτευση ή αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ρυθμιζόμενες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης, που λειτουργούν στην Ελλάδα. Η επένδυση πρέπει να πραγματοποιηθεί με διαμεσολαβητή επιχείρηση επενδύσεων του άρθρου 4 του ν. 4514/2018, η οποία παρέχει την επενδυτική υπηρεσία της περ. 4 (διαχείριση χαρτοφυλακίου) του Τμήματος Α του Παραρτήματος I του ιδίου νόμου, ή πιστωτικό ίδρυμα, με έδρα ή υποκατάστημα στην Ελλάδα, με τη δημιουργία προσωπικής μερίδας του επενδυτή στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (ΣΆΪ) της «Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Α.Ε.» και κωδικού πελάτη. Το ποσό της επένδυσης ισούται με το καταβληθέν ποσό για την αγορά των τίτλων, όπως προκύπτει από βεβαίωση του διαμεσολαβητή του προηγούμενου εδαφίου. Το ποσό της επένδυσης, οφείλει να μην είναι μικρότερο των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια διακράτησης της επένδυσης.

 

  1. Για τις επενδύσεις των περ. α1 της κατηγορίας α και β3 της κατηγορίας β, της παρ. 1, ο πωλητής δεν μπορεί να είναι συγγενικό πρόσωπο του επενδυτή κατά την έννοια της περ. στ’ του άρθρου 2 του ν. 4172/2013. Σε περίπτωση που ο πωλητής είναι νομικό πρόσωπο και σε αυτό συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα μέσω διαδοχικών συμμετοχών άλλων νομικών προσώπων, φυσικά πρόσωπα συγγενικά, κατά την ανωτέρω έννοια, του επενδυτή, το ποσό επένδυσης που αναλογεί σε αυτά τα φυσικά πρόσωπα δεν λαμβάνεται υπόψη.

 

  1. Για την υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, οι επενδύσεις πρέπει να πραγματοποιούνται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων αυτών, ήτοι από τις 12 Δεκεμβρίου 2019 και εφεξής.

 

  1. Δεν απαιτείται να συντρέχει η προϋπόθεση της περίπτωσης β της παρ. 1 του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο που έχει αποκτήσει και διατηρεί άδεια διαμονής για επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα ως επενδυτής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 4251/2014 (Α’ 80). Στην περίπτωση αυτή η αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού, υποβάλλεται συνοδευόμενη από:

 

  1. Αντίγραφο της ισχύουσας απόφασης χορήγησης άδειας διαμονής για επενδυτές.

 

  1. Βεβαίωση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τη διατήρηση της άδειας διαμονής.

 

Η Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής εξετάζει την αίτηση, εγκρίνει την υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου και κοινοποιεί τη σχετική απόφαση στη Διεύθυνση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΔΑΞΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 

Άρθρο 3

Διαδικασία διαπίστωσης ολοκλήρωσης της επένδυσης

 

  1. Η Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής, μετά την κατάθεση της αίτησης, συνοδευόμενης από το αποδεικτικό για τη μεταφορά του ελάχιστου ποσού της επένδυσης της περ. β της παρ. 1 του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, εγκρίνει την υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου. Η επένδυση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών (3) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας με υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013.

 

  1. Αρμόδια Υπηρεσία για τη διαπίστωση ολοκλήρωσης της επένδυσης είναι η Διεύθυνση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΔΑΞΕ), του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 

  1. Η επένδυση θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί, εφόσον έχει υλοποιηθεί το σύνολο του φυσικού αντικειμένου, έχει εξοφληθεί το σύνολο των δαπανών της και έχει ολοκληρωθεί η καταχώριση αυτής αρμοδίως, εφόσον υφίσταται σχετική υποχρέωση, κατά περίπτωση. Για τη διαπίστωση ολοκλήρωσης της επένδυσης, ο φορολογούμενος που έχει υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, υποβάλει αίτημα διαπίστωσης της ολοκλήρωσης το αργότερο εντός διαστήματος έξι (6) μηνών μετά την ολοκλήρωση αυτής. Εάν η επένδυση έχει ήδη ολοκληρωθεί κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής του φορολογούμενου, η αίτηση υπαγωγής του συνοδεύεται από αίτημα διαπίστωσης ολοκλήρωσης με τα δικαιολογητικά κατά περίπτωση του άρθρου 4 της παρούσας.

 

  1. Το αίτημα διαπίστωσης ολοκλήρωσης της επένδυσης υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής, η οποία ελέγχει την πληρότητα αυτού σε σχέση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κατά περίπτωση του άρθρου 4 της παρούσας, επιβεβαιώνει και συμπληρώνει τα στοιχεία του αιτήματος με τυχόν σχετικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα στη φορολογική αρχή (ενδεικτικά Α.Φ.Μ. φορολογούμενου/επενδυτή) και διαβιβάζει το αίτημα με Πληροφοριακό Σημείωμα, στη Διεύθυνση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη διαπίστωση ολοκλήρωσης ή μη της επένδυσης. Η Διεύθυνση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, εντός έξι (6) μηνών από την παραλαβή του αιτήματος διαπιστώνει την ολοκλήρωση ή μη της επένδυσης. Σε περίπτωση που απαιτούνται συμπληρωματικά στοιχεία, η προθεσμία άρχεται με την αποστολή των συμπληρωματικών αυτών στοιχείων.

 

  1. Εντός τριών (3) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας με υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013 και μέχρι τη διαπίστωση της ολοκλήρωσης της επένδυσης, ο φορολογούμενος μπορεί να προβεί άπαξ σε μεταβολή της επένδυσης σε τρεις (3) κατ’ ανώτατο όριο διακριτές επενδύσεις σε μια ή περισσότερες κατηγορίες από τις προβλεπόμενες στο άρθρο 2 της παρούσας.

 

  1. Φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, και μέχρι την έκδοση της παρούσας δεν έχει διαπιστωθεί η ολοκλήρωση της επένδυσης, οφείλουν να υποβάλλουν το αίτημα διαπίστωσης ολοκλήρωσης της επένδυσης βάσει των διατάξεων του άρθρου 5Α του ν.4172/2013 και της παρούσας.

 

Εάν έχει ήδη παρέλθει η προθεσμία έξι (6) μηνών από την ολοκλήρωση της επένδυσης και δεν έχει υποβληθεί αίτημα διαπίστωσης της ολοκλήρωσης της επένδυσης, αυτό υποβάλλεται εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την έκδοση της παρούσας.

 

Άρθρο 4

Δικαιολογητικά αιτήματος διαπίστωσης ολοκλήρωσης της επένδυσης

 

  1. Για την απόδειξη ολοκλήρωσης της επένδυσης, το αίτημα διαπίστωσης ολοκλήρωσης συνοδεύεται από

 

  1. Παράρτημα Τεκμηρίωσης της Επένδυσης, το οποίο περιλαμβάνει παρουσίαση της επένδυσης ως φυσικού αντικειμένου, ανάλυση του ποσού της επένδυσης καθώς και τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά τεκμηρίωσης, όπως ορίζονται παρακάτω για κάθε κατηγορία επένδυσης και

 

  1. Έκθεση ορκωτού ελεγκτή – λογιστή εγγεγραμμένου στο Δημόσιο Μητρώο του ν. 4449/2017 (ΚΕΦ. Γ), στην οποία διαπιστώνεται η πληρότητα του Παραρτήματος Τεκμηρίωσης και των δικαιολογητικών και πιστοποιείται με αιτιολόγηση βάσει αυτών και διενεργηθέντος ελέγχου η τήρηση των όρων και προϋποθέσεων της περ. β της παρ. 1 του άρθρου 5A του ν. 4172/2013 και της παρούσας απόφασης. Στην έκθεση περιλαμβάνονται και οι ειδικές αναφορές των περ. α.2 και β.3, όπως αναφέρονται παρακάτω.

 

Τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν το Παράρτημα Τεκμηρίωσης της Επένδυσης ανά κατηγορία επένδυσης έχουν ως εξής:

 

α. Επένδυση σε ακίνητη περιουσία

 

α.1 Αγορά ακινήτου στην Ελλάδα.

 

Η επένδυση θεωρείται ολοκληρωμένη μετά την εξόφληση του τιμήματος αγοράς και τη μεταγραφή/καταχώριση της πράξης μεταβίβασης στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό γραφείο και απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:

 

  1. Συμβολαιογραφική Πράξη μεταβίβασης του ακινήτου και Πιστοποιητικό του Υποθηκοφυλακείου για τη μεταγραφή αυτού ή Πιστοποιητικό του Κτηματολογικού Γραφείου για καταχώρισης εγγραπτέας πράξης. Εφόσον έχει παρέλθει δίμηνο από τη μεταγραφή/καταχώριση, απαιτείται πρόσφατο (όχι προγενέστερο του διμήνου) Πιστοποιητικό Ιδιοκτησίας, από το Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Φύλλο από το Κτηματολογικό Γραφείο. Σε περίπτωση που η μεταβίβαση τελούσε υπό την αίρεση της καταβολής πιστούμενου τιμήματος, τις αντίστοιχες νόμιμα μεταγραμμένες συμβολαιογραφικές πράξεις εξόφλησης και άρσης της διαλυτικής αίρεσης.

 

Σε περίπτωση που η μεταγραφή/καταχώριση εκκρεμεί για διάστημα πέραν του διμήνου από την κατάθεση της σχετικής αίτησης στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο/ Κτηματολογικό Γραφείο, το αίτημα διαπίστωσης ολοκλήρωσης της επένδυσης συνοδεύεται από αντίγραφο της αίτησης για μεταγραφή/καταχώριση και η ολοκλήρωση της επένδυσης διαπιστώνεται με την επιφύλαξη πραγματοποίησης της μεταγραφής/καταχώρισης το αργότερο μέχρι την υποβολή της πρώτης αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης για τη διακράτηση της επένδυσης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 της παρούσας.

 

  1. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 από τον πωλητή και τον φορολογούμενο, στην οποία δηλώνουν ότι δεν υπάρχει μεταξύ τους σχέση σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 2.

 

iii. Στην περίπτωση που ο πωλητής είναι νομικό πρόσωπο:

 

– Πρόσφατη βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου, όχι προγενέστερη του διμήνου, όπου θα αναφέρονται τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στο νομικό πρόσωπο-πωλητή άμεσα ή έμμεσα μέσω διαδοχικών συμμετοχών άλλων νομικών προσώπων και το ποσοστό συμμετοχής τους στο νομικό πρόσωπο.

 

– Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 από τον φορολογούμενο και από τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στο νομικό πρόσωπο-πωλητή στην οποία δηλώνουν ότι δεν υπάρχει μεταξύ τους σχέση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 2. Σε περίπτωση που υφίσταται συγγενική σχέση, οι υπεύθυνες δηλώσεις αναφέρουν τη σχέση συγγένειας και το ποσό της επένδυσης που αναλογεί σε συγγενικά πρόσωπα του φορολογούμενου.

 

α.2 Ανέγερση ακινήτου στην Ελλάδα.

 

Η επένδυση θεωρείται ολοκληρωμένη μετά την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου, την εξόφληση των δαπανών και την καταχώριση ολοκλήρωσης ανέγερσης οικοδομής στη Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) και απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:

 

  1. Αποδεικτικό υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9, από το οποίο προκύπτει η αποπεράτωση της οικοδομής.

 

  1. Βεβαίωση του κόστους της ανέγερσης, με αναλυτική αναφορά στα σχετικά παραστατικά δαπανών, στην έκθεση ορκωτού ελεγκτή – λογιστή, η οποία συνοδεύει το αίτημα διαπίστωσης ολοκλήρωσης.

 

β. Επένδυση μέσω συμμετοχής σε νομικό πρόσωπο με τίτλους μη εισηγμένους σε ρυθμιζόμενη αγορά.

 

β.1 Εισφορά κεφαλαίου σε σύσταση εταιρείας.

 

Η επένδυση θεωρείται ολοκληρωμένη μετά την πιστοποίηση καταβολής της εισφοράς του φορολογούμενου στο κεφάλαιο της εταιρείας και απαιτούμενο δικαιολογητικό είναι:

 

– Πρόσφατη βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου, όχι προγενέστερη του διμήνου, σχετικά με το εταιρικό κεφάλαιο, την πιστοποίηση καταβολής αυτού και τις αντίστοιχες ανακοινώσεις στο Γ.Ε.ΜΗ., το ποσό και τον χρόνο εισφοράς αυτού από τον επενδυτή, τον αριθμό των τίτλων που απέκτησε και διακρατεί ο επενδυτής μέχρι την ημερομηνία της βεβαίωσης.

 

β.2 Απόκτηση νέων τίτλων σε αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας.

 

Η επένδυση θεωρείται ολοκληρωμένη μετά την πιστοποίηση καταβολής του ποσού της αύξησης κεφαλαίου της εταιρείας και απαιτούμενο δικαιολογητικό είναι:

 

– Πρόσφατη βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου, όχι προγενέστερη του διμήνου, σχετικά με την διενεργηθείσα αύξηση, την πιστοποίηση καταβολής αυτής και τις αντίστοιχες ανακοινώσεις στο Γ.Ε.ΜΗ., το ποσό και τον χρόνο εισφοράς αυτού από τον επενδυτή, τον αριθμό των τίτλων που απέκτησε και διακρατεί μέχρι την ημερομηνία της βεβαίωσης, την ονομαστική αξία αυτών.

 

β.3 Αγορά υφιστάμενων τίτλων.

 

Η επένδυση θεωρείται ολοκληρωμένη μετά την εξόφληση του τιμήματος για την απόκτηση των τίτλων και απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:

 

  1. Ιδιωτικό Συμφωνητικό βέβαιης χρονολογίας ή Συμβολαιογραφική Πράξη μεταβίβασης τίτλων.

 

  1. Ειδική αναφορά στην Έκθεση ορκωτού ελεγκτή -λογιστή, που συνοδεύει το αίτημα διαπίστωσης ολοκλήρωσης, για την καθαρή θέση της εταιρείας.

 

iii. Πρόσφατη βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου, όχι προγενέστερη του διμήνου, για τη συμμετοχή του επενδυτή στην εταιρεία.

 

  1. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 από τον πωλητή και τον φορολογούμενο, στην οποία δηλώνουν ότι δεν υπάρχει μεταξύ τους σχέση σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 2.

 

Στην περίπτωση που ο πωλητής των τίτλων είναι νομικό πρόσωπο:

 

– Πρόσφατη βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου του πωλητή, όχι προγενέστερη του διμήνου, όπου θα αναφέρονται τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στο νομικό πρόσωπο- πωλητή άμεσα ή έμμεσα μέσω διαδοχικών συμμετοχών άλλων νομικών προσώπων και το ποσοστό συμμετοχής τους στην Εταιρεία.

 

– Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 από τον φορολογούμενο και από τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στο νομικό πρόσωπο- πωλητή στην οποία δηλώνουν ότι δεν υπάρχει μεταξύ τους σχέση σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 2. Σε περίπτωση που υφίσταται συγγενική σχέση, οι υπεύθυνες δηλώσεις αναφέρουν τη σχέση συγγένειας και το ποσό της επένδυσης που αναλογεί σε συγγενικά πρόσωπα του φορολογούμενου.

 

γ. Επένδυση μέσω αγοράς Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Η επένδυση θεωρείται ολοκληρωμένη μετά την εξόφληση αγοράς των Ομολόγων και απαιτούμενο δικαιολογητικό είναι:

 

– Βεβαίωση του πιστωτικού ιδρύματος για την αγορά ομολόγων με υπολειπόμενη διάρκεια, κατά το χρόνο αγοράς, τρία (3) τουλάχιστον έτη, τον αριθμό ISIN, το καταβληθέν τίμημα, καθώς και τη διακράτησή τους μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης.

 

δ. Επένδυση μέσω εισφοράς κεφαλαίου για συμμετοχή σε Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων.

 

Η επένδυση θεωρείται ολοκληρωμένη μετά την εξόφληση αγοράς των μετοχών ή μεριδίων και απαιτούμενο δικαιολογητικό είναι:

 

– Βεβαίωση του διαχειριστή του Ο.Ε.Ε. για τη συμμετοχή του επενδυτή σε αυτόν, τον αριθμό των μετοχών ή μεριδίων, το εισφερόμενο ποσό, την ημερομηνία κτήσης αυτών και τη διακράτηση αυτών μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης.

 

Εάν ο Ο.Ε.Ε. έχει εισαχθεί σε ρυθμιζόμενη αγορά απαιτείται:

 

– Βεβαίωση του διαμεσολαβητή για τη δημιουργία προσωπικής μερίδας του επενδυτή στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.), τα στοιχεία της διενεργηθείσας αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου του Ο.Ε.Ε. στην οποία ο επενδυτής συμμετείχε, τον αριθμό μετοχών που απέκτησε και το εισφερόμενο ποσό από τον επενδυτή, καθώς και τη διακράτηση των συγκεκριμένων τίτλων (μετοχών) μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης.

 

ε. Επένδυση μέσω αγοράς τίτλων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ρυθμιζόμενες αγορές.

 

Η επένδυση θεωρείται ολοκληρωμένη μετά την εξόφληση αγοράς των τίτλων και απαιτούμενο δικαιολογητικό είναι:

 

– Βεβαίωση του διαμεσολαβητή στην οποία βεβαιώνονται τα στοιχεία της προσωπικής μερίδας του επενδυτή στο σύστημα Άυλων Τίτλων (ΣΑΤ) της «Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Α.Ε.» και του κωδικού πελάτη, η αγορά των τίτλων, ο αριθμός αυτών, το καταβληθέν ποσό αυτών καθώς και η διακράτησή τους μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης.

 

  1. Σε περίπτωση που η επένδυση πραγματοποιείται από συγγενικό πρόσωπο του φορολογούμενου, κατά την έννοια της περ. στ’ του άρθρου 2 του ν. 4172/2013, ή μέσω νομικού προσώπου στο οποίο ο φορολογούμενος έχει την πλειοψηφία των μετοχών ή μεριδίων, στο Παράρτημα Τεκμηρίωσης της Επένδυσης προστίθεται Ενότητα με τα στοιχεία του ως άνω συγγενικού προσώπου ή νομικού προσώπου, της σχέσης του με τον φορολογούμενο και επισυνάπτονται κατά περίπτωση τα παρακάτω πρόσθετα δικαιολογητικά:

 

α. Πραγματοποίηση της επένδυσης από συγγενικό πρόσωπο του φορολογούμενου:

 

  1. Βεβαίωση ή πιστοποιητικό ή οποιοδήποτε έγγραφο από δημόσια αρχή ημεδαπής ή αλλοδαπής από το οποίο προκύπτει η συγγένεια.

 

  1. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 από τον επενδυτή (ήτοι από το συγγενικό πρόσωπο), στην οποία δηλώνει το αντικείμενο και το ποσό της επένδυσης που έχει ολοκληρώσει, ότι έχει λάβει γνώση της αίτησης του φορολογούμενου για υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013 και των υποχρεώσεών του βάσει της παρούσας απόφασης.

 

β. Πραγματοποίηση της επένδυσης από νομικό πρόσωπο στο οποίο ο φορολογούμενος έχει την πλειοψηφία των μετοχών ή μεριδίων:

 

  1. Βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου για το ποσοστό συμμετοχής του φορολογούμενου στο κεφάλαιο του νομικού προσώπου σύμφωνα με τον αριθμό μετοχών ή μεριδίων που κατέχει.

 

  1. Απόφαση του αρμοδίου οργάνου του νομικού προσώπου, νομίμως κατά περίπτωση καταχωρημένη, στην οποία αναφέρεται το αντικείμενο και ποσό της επένδυσης, η σύνδεσή της με την υπαγωγή του φορολογούμενου στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013 και η δέσμευση για την τήρηση των υποχρεώσεων του νομικού προσώπου βάσει της παρούσας απόφασης.

 

Άρθρο 5

Χρόνος διακράτησης της επένδυσης και παρακολούθηση αυτής

 

  1. Η επένδυση του άρθρου 2 στην Ελλάδα διακρατείται για όλη την περίοδο υπαγωγής του φορολογούμενου στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, η οποία δύναται να διαρκέσει μέχρι δεκαπέντε (15) φορολογικά έτη, με πρώτο το φορολογικό έτος εντός του οποίου υποβάλλεται η αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις αυτές. Σε περίπτωση που η επένδυση υλοποιείται από συγγενικό πρόσωπο του φορολογούμενου κατά την έννοια της περ. στ’ του άρθρου 2 του ν. 4172/2013 ή από νομικό πρόσωπο, όπου ο φορολογούμενος έχει την πλειοψηφία των μετοχών ή μεριδίων, κατά τη χρονική περίοδο που ορίζεται στο παραπάνω εδάφιο οφείλει να διατηρείται η σχέση του φορολογούμενου με τον επενδυτή (συγγενικό πρόσωπο του φορολογούμενου ή νομικό πρόσωπο κατά τα ανωτέρω).

 

  1. Για την παρακολούθηση της διακράτησης της επένδυσης στην Ελλάδα, μετά την διαπίστωση ολοκλήρωσης αυτής και για όσα έτη διαρκεί η υπαγωγή στις διατάξεις του αρ. 5Α του ν. 4172/2013, ο φορολογούμενος οφείλει μέχρι την 31η Μαΐου κάθε έτους και οποτεδήποτε άλλοτε ζητηθεί, να υποβάλλει στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής αίτηση- υπεύθυνη δήλωση για τη συνεχή διακράτηση της επένδυσης, όπως αυτή έχει διαπιστωθεί ότι ολοκληρώθηκε. Η αίτηση- υπεύθυνη δήλωση αφορά το διάστημα από τη διαπίστωση ολοκλήρωσης της επένδυσης ή από την προηγούμενη αίτηση- υπεύθυνη δήλωση μέχρι την ημερομηνία υπογραφής της (περίοδος αναφοράς) και συνοδεύεται κατά περίπτωση με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

 

α. Επένδυση σε ακίνητη περιουσία: α.1 Αγορά ακινήτου στην Ελλάδα και α.2 Ανέγερση ακινήτου στην Ελλάδα:

 

– Πρόσφατο (όχι προγενέστερο του διμήνου) Πιστοποιητικό Ιδιοκτησίας, από το Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Φύλλο από το Κτηματολογικό Γραφείο.

 

β. Επένδυση μέσω συμμετοχής σε νομικό πρόσωπο με τίτλους μη εισηγμένους σε ρυθμιζόμενη αγορά: β.1 Εισφορά κεφαλαίου σε σύσταση εταιρείας, β.2 Απόκτηση νέων τίτλων και β.3 Αγορά υφιστάμενων τίτλων:

 

  1. Πρόσφατη βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου, όχι προγενέστερη του διμήνου, σχετικά με το εταιρικό/Μετοχικό Κεφάλαιο, τη συμμετοχή του επενδυτή σε αυτό και τον αριθμό των τίτλων που διακρατεί ο επενδυτής μέχρι την ημερομηνία της βεβαίωσης.

 

  1. Αποδεικτικό Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ για τη συνεχή απασχόληση τουλάχιστον τεσσάρων (4) ατόμων το αργότερο ένα έτος μετά τη διαπίστωση ολοκλήρωσης της επένδυσης και για όλη την περίοδο αναφοράς.

 

γ. Επένδυση μέσω αγοράς Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου:

 

– Βεβαίωση του πιστωτικού ιδρύματος για τη συνεχή διακράτηση τίτλων που αφορούν την επένδυση. Η βεβαίωση θα αφορά την αρχική επένδυση σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου ή τη νέα αντίστοιχη επένδυση σε περίπτωση που πραγματοποιήθηκε νέα αντίστοιχη επένδυση μετά τη λήξη της προηγούμενης.

 

δ. Επένδυση μέσω εισφοράς κεφαλαίου για συμμετοχή σε Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων (Ο.Ε.Ε.):

 

– Έκθεση ορκωτού ελεγκτή- λογιστή που διαπιστώνει τη συνεχή διακράτηση μετοχών ή μεριδίων, για τα οποία το ποσό εισφοράς του επενδυτή ήταν τουλάχιστον πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ καθ’ όλη την περίοδο αναφοράς.

 

ε. Επένδυση μέσω αγοράς τίτλων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ρυθμιζόμενες αγορές:

 

– Έκθεση ορκωτού ελεγκτή- λογιστή που διαπιστώνει τη συνεχή διακράτηση τίτλων, το καταβληθέν ποσό για την αγορά των οποίων ήταν τουλάχιστον πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ καθ’ όλη την περίοδο αναφοράς.

 

Άρθρο 6

Διακοπή ή Μεταβολή στην επένδυση μετά τη διαπίστωση ολοκλήρωσης αυτής

 

  1. Σε περίπτωση διακοπής (ρευστοποίησης), μερικής ή ολικής, στη διακράτηση της επένδυσης για την οποία έχει υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, φορολογούμενος καθώς και ο επενδυτής, εφόσον δεν είναι το ίδιο πρόσωπο, οφείλουν να ενημερώσουν τη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής εντός ενός (1) μήνα από την ημέρα διακοπής (ρευστοποίησης), υποβάλλοντας αίτημα γνωστοποίησης διακοπής στη διακράτηση της επένδυσης.

 

  1. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος επιθυμεί να μεταβάλει, μερικώς ή ολικώς, την επένδυση για την οποία έχει υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, μετά τη διαπίστωση ολοκλήρωσης αυτής, μπορεί να υποβάλει αίτημα μεταβολής της επένδυσης συνοδευόμενο από αίτημα διαπίστωσης της ολοκλήρωσης νέας επένδυσης. Η νέα επένδυση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών (3) μηνών από τη μερική ή ολική διακοπή διακράτησης (ρευστοποίηση) της αρχικής επένδυσης. Το αίτημα μεταβολής και το αίτημα διαπίστωσης της ολοκλήρωσης νέας επένδυσης υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής με τα δικαιολογητικά που ορίζονται στο άρθρο 4 της παρούσας εντός τριών (3) μηνών από την ολοκλήρωση της νέας επένδυσης. Η Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής διαβιβάζει τα αιτήματα με Πληροφοριακό Σημείωμα στη Διεύθυνση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία εντός της προθεσμίας της παρ. 4 του αρ. 3 διαπιστώνει την ολοκλήρωση ή μη της νέας επένδυσης.

 

  1. Σε περίπτωση που η επένδυση υλοποιείται από συγγενικό πρόσωπο του φορολογούμενου κατά την έννοια της περ. στ’ του άρθρου 2 του ν. 4172/2013 ή από νομικό πρόσωπο, όπου ο φορολογούμενος έχει την πλειοψηφία των μετοχών ή μεριδίων, ο φορολογούμενος και ο επενδυτής οφείλουν να γνωστοποιούν οποιαδήποτε μεταβολή στη συγγένεια μεταξύ τους ή στο ποσοστό συμμετοχής του φορολογούμενου στο κεφάλαιο του νομικού προσώπου, εντός ενός (1) μήνα από την ημερομηνία που αυτή συντελείται. Η γνωστοποίηση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής.

 

  1. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο επενδυτής δεν διακρατεί επένδυση του άρθρου 2 της παρούσας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των συνεχόμενων έξι (6) μηνών μετά τη διαπίστωση ολοκλήρωσης της επένδυσης, αίρεται η υπαγωγή του φορολογούμενου στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013 και από το οικείο φορολογικό έτος και εφεξής φορολογείται με τις γενικές διατάξεις.

 

  1. Σε περίπτωση άρσης της υπαγωγής του φορολογούμενου στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, εφόσον για τη σχετική επένδυση έχει υποβληθεί αίτημα διαπίστωσης της ολοκλήρωσης ή έχει διαπιστωθεί η ολοκλήρωσή της, η Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής διαβιβάζει την εκδοθείσα απόφαση στη Διεύθυνση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 

Άρθρο 7

  1. Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με την επιφύλαξη της περ. β της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 5036/2023 (Α’ 77).
  2. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας παύει να ισχύει η υπ’ αρ. 147269 ΕΞ 2020/23-12-2020 (Β’ 5789) κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Αθήνα, 19 Μαΐου 2023

 

Οι Υπουργοί

 

Υφυπουργός Οικονομικών

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ