Έντυπο Ν : Κατανομή των αφορολόγητων ποσών που εισπράττουν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία στα μέλη τους.

Στο  αρχείο ερωτήσεων – απαντήσεων της Α.Α.Δ.Ε. για το έντυπο Ν έχει προστεθεί η ακόλουθη ερώτηση:

 

« 40. Πώς γίνεται η κατανομή των αφορολόγητων ποσών που εισπράττουν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία στα μέλη τους;

 

Όπως αναφέρεται στην Ε. 2122/2021 εγκύκλιο, η κατανομή κερδών γίνεται με βάση τα κέρδη που προκύπτουν από τα βιβλία της εταιρείας (κωδικούς 016 και 100) αφαιρουμένου του φόρου εισοδήματος που αναλογεί (κωδικός 004) κατά το ποσοστό συμμετοχής των μελών στην υπόψη εταιρεία.

 

Τα αφορολόγητα ποσά που εισπράττει το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα, όπως για παράδειγμα η αποζημίωση ειδικού σκοπού, αφαιρούνται από τα φορολογητέα κέρδη με την καταχώρησή τους στον αντίστοιχο κωδικό, (π.χ. κωδικός 482) χωρίς αυτά να λαμβάνονται υπόψη στην κατανομή των κερδών στα μέλη, καθόσον η απαλλαγή περιορίζεται στα νομικά πρόσωπα/ νομικές οντότητες και όχι στα μέλη αυτών.

 

Επίσης, όπως προκύπτει από τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 47 του ν.4172/2013 για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 21 έως και 28 του Κεφαλαίου Γ’ του Μέρους Δεύτερου, ως εκ τούτου δεν εφαρμόζεται το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 47 του ΚΦΕ για τα αφορολόγητα ποσά που εισπράττουν.».