ΔΕΛ A 1017817 ΕΞ 03.03.2021

Απάντηση στην υπ’ αρ. 4468/23.02.2021 ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.

 

 

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ

ΤΜΗΜΑΤΑ Α’, ΙΒ’

Πληροφορίες: Α. Γκαραβέλας

Τηλέφωνο: 210-3610065

E-Mail: d.eleg01@aade.gr

Url: www.aade.gr

 

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Οικονομικών

Αυτοτελές Τμήμα Κοιν/κου Ελέγχου

Χαρ, Τρικούπη 6-10, 106 79 Αθήνα

(Υπόψη κ. Πρεβεζάνου)

 

 

Απαντώντας στο σχετικό έγγραφο, με το οποίο διαβιβάστηκε στην Υπηρεσία μας φωτοαντίγραφο της υπ’ αριθ. 4468/23.02.2021 ερώτησης, όσον αφορά στα θέματα αρμοδιότητάς μας, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

 

  1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 15Α του ν. 4174/2013, όπως ισχύει, ορίζεται ότι οι οντότητες του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α’ 251) υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην ψηφιακή πλατφόρμα «myDATA» της Α.Α.Δ.Ε., δεδομένα των λογιστικών αρχείων (βιβλίων και στοιχείων) που τηρούν, καθώς και δεδομένα των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ).

 

  1. Περαιτέρω, με την αριθμ. Α.1138/2020 (Β’ 2470) Κοινή Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., όπως ισχύει, καθορίζονται ο χρόνος διαβίβασης, η έκταση εφαρμογής, η διαδικασία ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων, στην Α.Α.Δ.Ε., καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή των προαναφερόμενων διατάξεων.

 

Ειδικότερα με την περ. ζ’ του άρθρου 7 της εν λόγω Κοινής Απόφασης ορίζεται ότι, από την 01/04/2021 τα δεδομένα των λογιστικών στοιχείων της παρούσας που εκδίδονται από την ημερομηνία αυτή και εφεξής, διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα «myData» και με τους λοιπούς τρόπους διαβίβασης πέραν των Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής ‘Εκδοσης Στοιχείων.

 

Επισημαίνεται ότι, από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4174/2013-Κ.Φ.Δ., όπως ισχύει), δεν ορίζονται παραβάσεις και ως εκ τούτου δεν επιβάλλονται κυρώσεις στις υπόχρεες οντότητες, για τη μη συμμόρφωση με τις, κατά τις διατάξεις του άρθρου 15Α του ιδίου νομοθετήματος, υποχρεώσεις τους.

 

  1. Για την ορθή ενημέρωση, εκπαίδευση και υποστήριξη των οντοτήτων και των λογιστών- φοροτεχνών έχουν πραγματοποιηθεί από την Α.Α.Δ.Ε., περισσότερες από τριάντα (30) ενημερωτικές ημερίδες από τις αρχές του 2020 και επίκεινται και νέες στη συνέχεια. Ενδεικτικά αναφέρονται ενημερωτικές ημερίδες που έχουν πραγματοποιηθεί προς το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΟΕΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), τον Λογιστικό Σύλλογο Αθηνών( (ΑΣΑ), το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), καθώς και σε Επιμελητήρια ανά την Επικράτεια.

 

  1. Με βάση τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 4 της εν λόγω Απόφασης, οι υπόχρεες οντότητες δύνανται να διαβιβάζουν τα υπόψη δεδομένα στην ψηφιακή πλατφόρμα «myDATA» με τη χρήση των Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης, των προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό /λογιστικό, ERP), της ειδικής φόρμας καταχώρησης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων που είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε., των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.) για τις λιανικές συναλλαγές καθώς και της Εφαρμογής Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών που είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε., αποκλειστικά για τις οντότητες που εκδίδουν παραστατικά και διενεργούν συναλλαγές χονδρικής (έσοδα τιμολόγησης και έξοδα αυτοτιμολόγησης) και για τις οντότητες που διενεργούν συναλλαγές λιανικής και δεν έχουν υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ..

 

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι, η διαβίβαση των υπόψη δεδομένων των οντοτήτων στην ψηφιακή πλατφόρμα «myDATA» δύναται να πραγματοποιείται με τους ως άνω αναφερόμενους τρόπους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι μικρομεσαίες οντότητες δύνανται να διαβιβάζουν τα υπόψη δεδομένα είτε μέσω της ειδικής φόρμας καταχώρησης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων, είτε μέσω της Εφαρμογής Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών, που είναι προσβάσιμες μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε., με τις προϋποθέσεις που τίθενται στην ως άνω Κοινή Απόφαση.

 

 

 

Η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης

Βασιλική Ηλιοπούλου